Acte de presentació del segon congrés de dones i ciència a Terrassa
Acte de presentació del segon congrés de dones i ciència a Terrassa | Rafel Casanova – BCF

!--akiadsense-->

Els pròxims 25 i 26 de març, Terrassa acollirà el segon Congrés Dones, Ciència i Tecnologia WSCITECH21. El congrés vol fomentar l’accés i la participació de les nenes, noies i dones en els àmbits científics i tecnològics i integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de l’àmbit acadèmic i educatiu. I enguany se centrarà en la visibilització de les aportacions de dones que treballen en diferents disciplines dels àmbits de la ciència, la tecnologia, la salut i la comunicació i especialment d’aquelles escoles presents al campus de la Terrassa Universitària.

“Som conscients que a la dona no se li ha fet justícia en la seva aportació en l’àmbit de la ciència i tecnologia”, ha recalcat el regidor d’Universitats, Pep Forn, en la defensa d’un congrés que permet fer un nou pas endavant en l’aposta per “incrementar les vocacions científiques i tecnològiques entre les joves estudiants”. El regidor ha destacat que el programa és “ampli i que vol ser accessible pels continguts; perquè volem apropar la ciència a tothom, i fer-ho amb un llenguatge entenedor per a la majoria de la ciutadania, i així generar l’atracció cap al món de la ciència i de creació de noves vocacions”.

La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, i Polítiques de Gènere, Núria Marín, ha recordat que aquest mes de març s’ha apostat per fer visibles els “lideratges feministes”, i amb el Congrés també es vol “analitzar com aquests lideratges poden i han de permetre les estructures patriarcals per avançar en la igualtat de gènere. Trencar rols i estereotips en àmbits tradicionalment masculinitzats”.

Presentació del congrés dones i ciència a Terrassa
Presentació del congrés dones i ciència a Terrassa | Rafel Casanova – BCF

!--akiadsense-->

Salut, ciència i divulgació

Les ponències comptaran amb llenguatge de signes català i estaran traduïdes al castellà. A més, es podran seguir en streaming a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Terrassa. A causa de les restriccions de la pandèmia només hi haurà dos actes presencials: la inauguració i la cloenda. I estaran distribuïdes en tres grans àmbits: ciència i tecnologia; salut; i divulgació i comunicació. Podeu llegir el programa sencer clicant aquí.

La professora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán, ha explicat la necessitat de “reivindicar el nom i cognom de la dona científica en els titulars dels mitjans, en els llibres i en les pel·lícules”. Les taules centrades en els àmbits de la Ciència-Tecnologia i Comunicació es vol posar en relleu “com afecta la manca de visibilitat i la manca de referents en la generació de noves vocacions”. Salán ha recordat que a Terrassa ja el 2000 va fer-se un congrés d’àmbit espanyol de las dones en l’enginyeria, “i hem estat durant 19 anys perseguint per poder fer un altre congrés”. Aquest any torna a ser una realitat.

Per la seva banda, la directora de l’EUIT, Montse Comellas, ha apuntat que en l’àmbit de la salut, les ponències presentaran una mirada crítica on a més d’incorporar la perspectiva de gènere, es tindran presents les condicions i circumstàncies relacionades amb el benestar de les persones. “Disposem de prou evidències que la ceguesa de gènere es tradueix en una major mortalitat en el cas de les dones o de persones amb identitats sexuals no heteropatriarcals”, ha sentenciat.

El comitè organitzador del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia està format pels serveis d’Universitats i Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa, la UPC i l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT).

Nou comentari