El Departament d’Educació ha presentat aquest dijous el protocol d’actuació davant de casos de coronavirus als centres educatius per al curs 2020/21, que comença el proper mes de setembre. S’hi contempla fer proves PCR als sospitosos de tenir covid-19 i als seus contactes si aquesta prova surt positiva, l’ús de la mascareta excepte durant la classe amb el grup estable i el tancament de centres a partir de dos casos separats. Per aplicar el protocol correctament, es formarà els equips directius i s’assignarà un centre d’atenció primària (CAP) i un sanitari de referència a cada escola o institut.

Davant d’un alumne amb símptomes de covid-19, el centre l’haurà d’aïllar en un espai separat i ben ventilat i contactar amb la família perquè el porti al CAP i li facin la prova PCR en les primeres 24 hores. En cas de dies festius o de períodes de vacances, haurà de ser la família qui porti l’estudiant a un centre d’atenció primària i comuniqui la situació als serveis educatius. Si la prova PCR surt positiva, l’alumne s’haurà d’aïllar 14 dies a casa i es farà la prova a la resta del seu grup estable, és a dir, als companys de classe. Aquests companys i el professor hauran de fer també quarantena de 14 dies, però només a partir del moment que es confirmi que el sospitós té covid-19.

Si el positiu té germans escolaritzats, també hauran de posar-se en quarantena, ja que formen part de la unitat familiar. Els companys d’aquest germà, en canvi, només s’hauran d’aïllar si ell també resultés tenir covid-19. El document l’ha explicat en una roda de premsa el conseller d’Educació, Josep Bargalló, acompanyat del director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, i del director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, que han detallat que els sospitosos de covid-19 i els que convisquin amb un positiu –per exemple, un progenitor amb coronavirus– no podran anar a l’escola.

Segons ha dit Bargalló, el protocol surt en bona part de l’experiència dels casals d’estiu d’aquest any, en què uns 250.000 nens de Catalunya han conviscut en grups estables i s’han produït “incidències, però poques”. A banda, el Departament d’Educació posarà en marxa una aplicació informàtica de nom ‘Traçacovid’ per donar suport als serveis educatius i a les famílies a l’hora d’informar de possibles casos i gestionar-los. S’actualitzarà dos cops al dia.

El conseller ha insistit que és necessari no abaixar la guàrdia i prendre mesures també “a la sala de professors, a les reunions amb direcció i als claustres”. “És molt comprensible el relaxament i que en aquestes situacions mes properes s’obri el relaxament, però hi pot haver la porta oberta a casos”, ha advertit. Per això ha demanat que es mantinguin mesures com la distància i l’ús de mascareta per part del professorat fora del seu grup estable d’alumnes i també que els infants i joves realitzin les activitats extraescolars prenent aquestes precaucions.

Nou comentari