MónTerrassa
Neixen tres pollets de falcó pelegrí al Parc Natural de Sant Llorenç
  • CA

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, està fent un seguiment de la nidificació d’una parella de falcons pelegrins (falco peregrinus) amb una càmera web que emet en directe pel canal Youtube Falcó pelegrí del Parc. Gràcies a un nou equipament tècnic, s’estan donat imatges en directe i vídeos recents de tot el procés de nidificació d’una de les parelles que ocupen els catorze territoris de falcó pelegrí localitzats en aquest Parc Natural. El seguiment que s’està fent ha identificat també deu territoris de falcó mostatxut (falco subbuteo).

Les primeres observacions indiquen que en aquest niu hi han nascut tres pollets i que el 17 d’abril van rebre el primer menjar, observant-se com la parella es relleva per incubar-los. Els dos anys anteriors la parella va pondre quatre ous i tots van tenir èxit amb el naixement de polls volanders. Aquest any és previst fer l’anellament d’alguns dels polls tant de falcó pelegrí com de falcó mostatxut a diferents nius actius que es tenen localitzats en diferents punts del Parc Natural i que ofereixen bona accessibilitat.

L’emissió en directe d’aquest niu es va començar l’any passat i enguany s’ha millorat l’aspecte tècnic, amb un programari que permet rebre les imatges des de les instal·lacions de camp i poder emetre-les mitjançant reproducció en continu (streaming). Malgrat això, segueixen havent-hi dificultats tècniques per oferir els vídeos en directe per la ubicació dels nius en un espai rural amb limitacions de cobertura quant a telecomunicacions. Així mateix, les millores realitzades serviran per poder revisar el funcionament de tota la instal·lació de camp des de l’equipament de la serra de l’Obac, però també de manera remota i poder fer comprovacions d’incidències per poder solucionar-les sense haver-se de desplaçar al mateix lloc.

Nidificació del falcó pelegrí al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac Foto: XPN / Diputació de Barcelona

Falcó pelegrí

El falcó pelegrí és un dels rapinyaires diürns presents al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Fa més de quaranta anys que es tenen dades de l’evolució del poblament d’aquesta espècie al Parc Natural, i diversos estudis de naturalistes vallesans així ho corroboren. Als anys vuitanta del segle passat es coneixien dues parelles i a la dècada de 1990 l’increment de territoris de falcó pelegrí arribava fins a vuit parelles. L’espècie es recuperava dels efectes devastadors que el pesticida DDT els havia ocasionat.

En els darrers anys, s’han localitzat sis parelles més de falcons pelegrins al Parc Natural de Sant Llorenç, on hi ha establerts catorze territoris ben definits. També aquests darrers cinc anys s’ha detectat la presència d’altres individus, solitaris o en parelles, alguns dels quals fins i tot han intentat criar, però no s’han acabat d’establir. Així mateix, en sis rocams més s’han detectat inicis d’establiment que no ha prosperat.

Aquest augment de l’espècie al llarg dels anys respon bàsicament a factors com una major disponibilitat de rocams de cria en detriment de les àligues cuabarrades, més tolerància a la presència humana i, finalment, una alimentació amb una bona disponibilitat de preses.

Falcó mostatxut

De falcó mostatxut al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, històricament només es coneixia un únic territori, situat a la vall d’Horta, al municipi de Sant Llorenç Savall, amb presència d’ambients de ribera i arbredes amb espais oberts. Aquesta zona va ser afectada pels incendis de l’any 2003 i no s’havia tornat a citar l’espècie, però en el cens de rapinyaires forestals de l’any 2012 es van detectar quatre territoris.

Com a d’altres llocs de Catalunya, també s’ha observat l’ocupació de falcons mostatxuts en nius de corbs (corvus corax) una vegada aquests han acabat de criar. Aquest fet ha estat clau per a la detecció d’aquesta espècie al Parc Natural de Sant Llorenç i explica l’augment tan elevat de parelles trobades el 2020, que haurà estat més gradual en aquests darrers anys, amb deu parelles de falcons mostatxuts els mesos de juliol i agost.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa