MónTerrassa
Mor el músic i periodista Josep Maria Francino

Aquest dimecres, 1 de desembre, ha mort el periodista i músic Josep Maria Francino. Nascut a Terrassa l’any 1947, era més conegut com a Xino, i la seva empremta radica especialment en el món radiofònic. La seva passió per la música i, molt especialment, pels Beatles, va marcar la seva trajectòria professional i personal.

Com a músic, va debutar un 11 d’abril de 1965 amb Els Folls, un grup de pop-rock que encara es troba més o menys actiu (de fet, l’any passat van celebrar el seu 55è aniversari amb l’edició d’un doble disc). Com a periodista, va debutar amb una crònica de l’actuació del grup de Liverpool, el juliol del 65 a Barcelona, a Ràdio Terrassa. Va ser en aquí on va treballar-hi més d’una dècada, arribant a ser el director adjunt i cap de programes. Des d’aleshores, se l’havia pogut escoltar fent col·laboracions i participant en diferents espais radiofònics de Radio Club 25, Ràdio Associació de Catalunya, Ràdio Olot, Ràdio La Vall, Ràdio Banyoles, Ràdio 4, La Ràdio Olímpica, Radiokuartet. A més, va ocupar càrrecs directius a Catalunya Ràdio (on va ser director general entre el 1983 i el 1984), a COM Ràdio (on va ser sotsdirector), i també en destaca que va ser director de RNE a Girona i director de RNE Catalunya. A més de Cap de programes de l’emissora. I director adjunt del projecte Emissores de la Generalitat de Catalunya l’any 1983.

Gràcies a aquesta extensa i dilatada activitat radiofònica, Josep Maria Francino va rebre l’any 2009 la Menció d’Honor dels Premis Ràdio Associació de Catalunya.

Fins va ben poquet seguia col·laborant amb programes musicals i de temàtica dels Beatles. Des del diari Garrotxa Digital destaquen que estava fortament vinculat a la comarca, ja que tenia residència a la Vall d’en Bas, i que durant molts anys hi va tenir una de les col·leccions més grans de tot l’Estat espanyol dedicada als Beatles.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Garrotxí. a desembre 01, 2021 | 21:15
    Garrotxí. desembre 01, 2021 | 21:15
    “Vacunar-se és de covards” Collons, Xino, vaja cagada. Descansa en pau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa