MónTerrassa
MNACTEC publica el llibre “El pany i la clau”, de Jaume de Bargas

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i Rafael Dalmau Editor publiquen el llibre El pany i la clau, de Jaume de Bargas. L’obra tracta tant la història del pany i la clau —dels orígens a l’actualitat— com els aspectes tècnics dels oficis que hi estan vinculats. Són moltes les activitats professionals lligades a la seguretat dels béns: des de la serralleria, la ferreteria i la forja, fins a la foneria, la llauneria, la restauració, la policia i tota mena d’indústries. El pany i la clau posa de manifest, doncs, el paper dels artesans i industrials d’arreu del món que han dedicat la seva vida professional a treballar perquè la vida sigui més segura.

Els panys i les claus són estris útils i quotidians que, tanmateix, al nostre país no han gaudit fins ara de l’atenció dels estudiosos, almenys amb la profunditat i extensió que sí que han rebut i reben als països centreeuropeus. I, de fet, els mecanismes de tancament i obertura són a l’inici de molts processos industrials.

El llibre de Jaume de Bargas és fruit de 60 anys de trajectòria professional en el món de la seguretat, així com de la seva persistència per investigar i divulgar l’evolució dels panys i les claus, uns objectes d’altra banda plens de simbolisme. El pany i la clau és el vuitè títol editat dins de la col·lecció «Temes de Patrimoni Industrial», dirigida i coordinada pel MNACTEC i publicada per Rafael Dalmau, Editor.

La presentació del llibre tindrà lloc a la Biblioteca Arús de Barcelona, dimarts 23 de maig, a les 18:30 h. Al juny també serà presentat a Terrassa, al MNACTEC.

Trajectòria de Jaume de Bargas

Jaume de Bargas i Fàbregas pertany a una família barcelonina de serrallers que ha exercit l’ofici des del 1890; el seu avi i el seu pare ja eren serrallers amb taller a Barcelona. És dins d’aquest entorn que Jaume de Bargas i Fàbregas inicia la seva activitat professional al taller familiar als 15 anys i que va esdevenir Mestre industrial. L’any 2006 la Generalitat de Catalunya li atorgà el diploma de Mestre artesà i el 2014 passà a formar part de la Junta Directiva del Gremi de Serrallers de Catalunya.

A banda de l’activitat associativa i gremial, també ha dut a terme una intensa tasca de difusió del món artesanal, i de recerca sobre el món de la serralleria, que ha difós a través d’exposicions i conferències, i és el responsable de la creació i l’impuls del museu de «panys, claus i oficis del ferro», establert a Segur de Calafell des de l’any 2010.

El pany i la clau, llibre publicat pel MNACTEC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa