El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acollirà la presentació dels llibres La lluita contra els enemics invisibles. Topografia mèdica del Dr. Pau Aymerich i Gilabertó, de Josep Lluís Lacueva, i Històries morboses (1348 – 1809), de Joan Soler Jiménez. Els llibres aborden la situació sanitària de Terrassa des de l’època medieval fins al segle XIX i fan un repàs de les malalties infeccioses, les pandèmies i les epidèmies que van impactar sobre la població.

Les presentacions formen part del programa d’activitats lligat a la nova exposició del MNACTEC Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible, inaugurada recentment. L’exposició presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat al llarg de la seva història i fins a l’actualitat, des d’una perspectiva històrica, científica, tecnològica i social.

Els dos actes se celebraran a l’auditori del MNACTEC, amb un aforament reduït al 50%. L’activitat és gratuïta i s’ha de fer reserva prèvia al web del MNACTEC.

La lluita contra els enemics invisibles. Topografia mèdica del Dr. Pau Aymerich i Gilabertó, de Josep Lluís Lacueva

El dijous 8 d’abril, a les 19.00 h, tindrà lloc la presentació del llibre La lluita contra els enemics invisibles. Topografia mèdica del Dr. Pau Aymerich i Gilabertó, de Josep Lluís Lacueva. L’acte anirà a càrrec de Josep Lluís Lacueva, autor del llibre; Jennifer Ramírez, regidora de Presidència, i Daniel Montañà Buchaca, autor del pròleg, metge i historiador.

La lluita contra els enemics invisibles. Topografia mèdica del Dr. Pau Aymerich i Gilabertó és una aproximació a la situació sociosanitària de la Terrassa de bona part de la segona meitat del segle XIX. El llibre descriu la situació sanitària, laboral, social i política que la ciutat de Terrassa va viure durant aquella època i descriu les malalties que van ser responsables de causar defuncions, especialment les considerades infeccioses.

Històries Morboses (1348 – 1809), de Joan Soler Jiménez

El dijous 15 d’abril, a les 19.00 h, tindrà lloc la presentació del llibre Històries Morboses (1348 – 1809), de Joan Soler Jiménez. L’acte anirà a càrrec de Joan Soler Jiménez, director de l’Arxiu Històric de Terrassa i autor del llibre, i de Sílvia Comellas Compte, coordinadora Àrea Vallès d’Arqueolític.

Històries Morboses (1348 – 1809) és un repàs exhaustiu a les pandèmies i epidèmies històriques que van impactar sobre la població de Terrassa durant l’època medieval i els primers anys de la revolució industrial. A partir de la documentació de l’Arxiu de Terrassa, s’han pogut resseguir les mesures que la població prenia per evitar el contagi de malalties infeccioses, com afrontar els problemes de neteja i higiene, i com curar aquestes malalties. Algunes d’aquestes mesures són semblants a les que actualment estem prenent per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

En paral·lel, i aprofitant la recerca feta, es presenta també un dossier didàctic adreçat a tots els cursos escolars per estudiar l’impacte de les malalties contagioses a les poblacions del Vallès. Aquest producte està pensat perquè els infants comprenguin el context en què vivien les persones del passat i com s’enfrontaven a situacions que en aquella època no eren gens excepcionals.

El MNACTEC

El MNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del MNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.

Més informació

Presentació del llibre ‘La lluita contra els enemics invisibles. Topografia mèdica del Dr. Pau Aymerich i Gilabertó’, de Josep Lluís Lacueva

Presentació del llibre ‘Històries Morboses (1348 -1809)’, de Joan Soler Jiménez

Exposició ‘Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible’.

Nou comentari