MónTerrassa
Miquel Sureda: “No crec que la supervivència de la Terra depengui mai de Mart”
  • CA
NÜWA, el projecte sobre Mart ideat des de l'ESEIAAT
NÜWA, el projecte sobre Mart amb participació des de l’ESEIAAT | ESEIAAT

!--akiadsense-->

Una ciutat sostenible a Mart dissenyada per un grup d’investigadors catalans ha aconseguit situar-se entre els deu projectes finalistes -d’entre 175- en un concurs organitzat per la Mars Society, una influent organització mundial dedicada a l’explotació i l’assentament d’humans al planeta vermell. El projecte imagina la ciutat NÜWA en un extens projecte amb aspectes científics, arquitectònics, econòmics, socials i d’enginyeria. Un dels seus autors, Miquel Sureda, ha explicat a l’ACN el perquè del projecte. “No crec que la supervivència de la Terra depengui mai de Mart”, ha dit, però sí que els estudis de com fer sostenible la vida al planeta vermell pot ajudar a trobar solucions a la crisi climàtica i de recursos que pateix la Terra.

“La necessitat de sortir de la Terra ve d’una cosa molt inspiracional, que és l’interès humà per descobrir i explorar”. Això exposa Miquel Sureda, un dels autors del Projecte NÜWA, centrat a desenvolupar a Mart una ciutat d’un milió d’habitants de forma sostenible a partir de l’any 2050. Sureda és professor d’enginyeria aeronàutica a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Pompeu Fabra (UPC) Segons ell, encara no és una qüestió ‘sine qua non’ començar a explorar a fons nous mons, però tots els camins duen a emprendre nous projectes vitals fora de la Terra. “Quan s’obri el meló d’anar a Mart la gent començarà a tenir ganes de veure si existeix la possibilitat d’establir bases autònomes allà“, ha dit Sureda.

Miquel Sureda s’ha mostrat optimista i s’imagina un futur on els humans puguin viure més enllà de la Terra. “No crec que la supervivència de la Terra depengui mai de Mart”, ha afirmat, però sí creu que podria millorar molt la vida al nostre planeta. “La idea seria que Mart complementés la Terra. Una ciutat com NÜWA podria ajudar a la gent de la Terra a resoldre els seus problemes. Moltes de les solucions tecnològiques que s’haurien de trobar per a una ciutat a Mart acabarien sent beneficioses per la Terra. Com que el concepte de sostenibilitat a Mart és fonamental -allí tots els recursos humans s’haurien d’optimitzar-, els progressos assolits allí podrien aplicar-se per a la crisi climàtica i de recursos que tenim a la Terra”, explica Sureda.

El projecte proposa no només un disseny urbanístic factible, sinó també un pla de desenvolupament social i econòmic, així com descripcions a alt nivell de la indústria, infraestructura, generació i distribució d’energia i serveis necessaris per fer-la realitat. NÜWA creixeria des de mil fins a 1 milió d’habitants, tot això en 50 anys. “Quan realment la ciutat fos tan petita perquè només hi hagués mil habitants, l’any 2050, en diem fase inicial o corporativa. Aquí la gent enviada a Mart dependria del que una barreja d’estats o multinacionals els enviïn allí, i en aquest punt del projecte les decisions importants encara es prendrien des de la Terra. Hem considerat que amb uns quants anys de bagatge a Mart, la fase seria semiautònoma, amb òrgans de govern local pròxim però encara amb una forta dependència de la Terra. Després, arribaria l’anomenada “fase cap a la independència”, cap al 2100, cinquanta anys després del primer assentament”, explica Sureda.

El professor de l'ESEIAAT i un dels autors del projecte Nüwa, Miquel Sureda
El professor de l’ESEIAAT i un dels autors del projecte Nüwa, Miquel Sureda | ESEIAAT

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa