Més llambordes Stolspersteine col·locades a Terrassa, per no oblidar els crims nazis i els camps de concentració de Hitler. Memòria històrica al carrer per no oblidar mai un moment nefast de la humanitat, i uns fets que mai més s’han de repetir.
Dos deports a qui es recorda amb les llambordes Stolspersteine
S’han col·locat llambordes Stolspersteine dedicades a Ángel Olivares Gallego (1921 a Abrucena, Almeria, deportat el 1940 a Mauthausen -carrer d’Ègara, 94-), i a Antonio Bernardo Martínez Castillo (1919 a Ocaña, Almeria, deportat el 1941 a Mauthausen -carrer de Bartr
Projecció d’un documental
La cloenda del projecte Stolsperteine a Terrassa 2022 ha inclòs la projecció del documental «Te doy mi palabra», de l’associació Memoire Partagées, produït per Véronique Olivares, filla del deportat a Mauthausen Ángel Olivares Gallego.
Les llambordes Stolpersteine són plaques artístiques urbanes quadrades, úniques i fetes a mà amb formigó i recobertes d’una fulla de llautó, amb les dades de les persones homenatjades, creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades a camps de concentració nazis. S’emplacen davant l’última residència on la persona va viure en llibertat, o en un lloc emblemàtic del municipi. El projecte, nascut a Alemanya l’any 1996, ja ha arribat a una vintena de països i s’han col·locat més de setanta mil llambordes.
Entre 1940 i 1941, una setantena de terrassencs, combatents republicans nascuts o residents a la nostra ciutat, van ser deportats als camps nazis. La majoria, 41 d’ells, hi van ser assassinats i, pel que fa a la resta, van tornar abans o després a Terrassa, tot i que alguns es van estimar més restar a l’exili.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; juntament amb la regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez; la regidora del Districte 5, Patricia Reche; i portaveus dels Grups Municipals; ha participat en la cloenda.