MónTerrassa
Més Covid però menys mortal un any després del Sant Joan de la “represa”
  • CA

Pocs dies abans del Sant Joan del 2020, específicament el 19 de juny, Catalunya estrenava l’etapa batejada pel Govern com “la represa”, un nou capítol de la pandèmia de la Covid-19, una malaltia que havia irromput tres mesos abans amb un confinament inèdit per a tota la ciutadania. Arribava, doncs, l’aixecament de restriccions i un apel·lació a la responsabilitat individual: fins i tot s’obria l’oci nocturn amb uns requisits inimaginables en aquell moment, perquè no es permetia ballar a la pista i la gent havia d’estar asseguda en taules. Els tres mesos abans d’aquell Sant Joan havien estat un continu de dades de nous contagis i notificació de morts que no s’aturava fins que el confinament de la població va permetre aplanar la corba i els indicadors de la Covid-19 es van posar a nivells molt baixos. El risc de rebrot a les portes del Sant Joan del 2020 es va col·locar en els 15 punts, 81 punts menys que els 96 actuals; la velocitat de propagació aquells dies havia caigut fins a l’1,14, un 0,02 menys de la posició actual, a 1,16. La taxa de positivitat de les proves que es feien se situava aquells dies en l’1,72%, una xifra que actualment està gairebé dos punts per sobre: concretament el 3,6% de les proves que es fan surten positives. La incidència acumulada a 14 dies estava fa un any a 14,40 casos per cada 100.000 habitants, mentre que aquests dies aquesta xifra és de 86,29 casos. També els ingressos hospitalaris a causa de la Covid-19 s’havien reduït fins a 250, mentre que aquest 2021 s’arriba a Sant Joan amb 209 hospitalitzats més, 459 en total. També la setmana abans del Sant Joan de 2020 es van notificar 570 casos de Covid-19. Aquest Sant Joan s’ha arribat als 3.444 casos declarats en una setmana. L’any passat hi havia menys persones en unitats de cures intensives la nit de la revetlla de Sant Joan, en concret 60 persones en llits de crítics. Aquest any 143 persones han passat la revetlla a l’UCI, 120 més que el 2020. L’única xifra que s’ha reduït amb escreix de Sant Joan a Sant Joan ha estat la de la mortalitat, passant dels 32 morts la setmana prèvia a la revetlla de l’any passat, als 14 que s’han registrat aquest 2021.

Sota control, malgrat tot

Malgrat que la majoria d’indicadors estan pitjor que l’any passat, es considera que la situació de la pandèmia està sota control, tenint en compte, per exemple, que l’índex de positivitat es troba per sota del 5% que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha marcat com el nivell per considerar que la pandèmia està controlada en un territori. També el sistema de salut es pot considerar que està preservat perquè l’ocupació de llits de crítics no supera els 300, que és la xifra que Salut sempre ha estimat com el màxim que es pot permetre. El nombre de nous casos diaris de moment s’han mantingut a uns nivells assumibles per al sistema, que té un topall de 1.000, xifra que permet mantenir el control de la pandèmia des dels equips d’atenció primària, tenint en compte les tasques de seguiment de contactes estrets. Quan se supera aquesta xifra, la pandèmia està en expansió i és quan es decideixen mesures restrictives.

La vacuna ho canvia tot

El factor que canvia d’un any per l’altre és l’existència de les vacunes, que la ciència va desenvolupar en un temps rècord. La campanya de vacunació a Catalunya va començar a finals de desembre del 2020 i continua encara. L’estratègia estatal i europea en general va per edats, de més grans a menys, tenint en compte el risc de les persones de més edat de tenir una evolució greu de la malaltia, amb elevades possibilitats d’acabar a unitats de cures intensives i morir. Aquest risc s’ha considerat que el tenien els grups d’edat a partir dels 40 anys cap amunt, però especialment els majors de 80 i persones en residències i patologies prèvies. En els darrers mesos la incidència de la malaltia en aquests grups s’ha reduït i també la mortalitat, com mostren els gràfics més recents del Departament de Salut.

Font: Departament de Salut

Si el 2020 els indicadors van mostrar una línia descendent fins a Sant Joan, va ser just a partir de la setmana següent que les dades van experimentar un canvi de tendència i van posar de nou la pandèmia en situació de creixement progressiu. Això va fer que en un mes el risc de rebrot a tot Catalunya passés de 15 punts a 196. Un any després el risc de rebrot es troba a 96. L’acceleració de contagis que s’ha registrat en els grups més joves, de 10 a 29, un augment del qual també n’ha advertit el grup BIOCOMSC de la UPC, segurament farà que com l’any passat les dades augmentin. Ara bé, la vacunació aquest any intervé com a dic de contenció, és el factor que fa un any no existia i que permet, com han destacat les autoritats sanitàries, que es pugui assumir la recuperació d’una certa normalitat. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir fa uns dies que li preocupava més l’evolució de les variants que no pas la nit de Sant Joan.

Alerta per la variant índia

Els grups amb més risc han estat vacunats i això fa que les xifres d’hospitalitzacions, ingressos a la UCI i morts davallin. La cobertura vacunal dels grups de major edat és elevada (persones institucionalitzades: 97% amb pauta completa; majors de 80 anys: 92,2%; grup 70-79: 90,9), mentre que encara no és intensa en grups com els de 66-69, on el 80% té una primera dosi, però només un 15% ha pogut completar la pauta pels problemes que hi ha hagut amb els criteris de vacunació. Un 34,3% del grup entre 60 i 65 anys té la pauta completa, mentre que del grup entre 50 i 59 la té un 55,5%. Els menors de 50 anys, que s’han començat a vacunar més recentment, encara no arriben ni al 10% de pauta completa. En tot cas, el 50% de la població ha rebut una primera dosi a Catalunya, però només el 31% ha completat la pauta.

Un factor d’incertesa s’ha afegit les darreres setmanes amb l’aparició de la variant Delta (antigament coneguda com a índia), que està substituint des de fa dies la que va ser predominant fins a unes poques setmanes, l’Alpha (anomenada abans britànica). Segons el Departament de Salut, la variant Delta ja representaria un 32% dels casos i explicaria la major transmissibilitat i incidència entre els joves. A banda, les autoritats sanitàries han fet un avís perquè tothom que tingui una primera dosi completi la pauta amb una segona el més aviat que pugui perquè l’efectivitat de les vacunes amb aquesta variant és superior amb les dues dosis. Cal tenir en compte que recentment han aparegut els primers casos de persones vacunades amb una dosi que han acabat a l’hospital i fins i tot a unitats de cures intensives, si bé han evolucionat satisfactòriament, tal i com va informar EL MÓN dies enrere. Segons dades de Salut, en els casos de les persones amb una dosi hi ha un índex de reinfecció del 0.23%, mentre que els que porten la pauta completa és de 0,12%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa