Dijous 3 de novembre, a dos quarts de set de la tarda, tindrà lloc a la Sala d’Actes de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa la tercera conferència del cicle “La Riuada del 62. Perspectiva històrica i social d’una catàstrofe al Vallès Occidental”. En aquesta ocasió, Anna M. Martínez i Susanna Escalera donaran la conferència titulada “Les víctimes, les altres veus de la Riuada”.
Investigacions
L’Associació de Nens Desapareguts de la Riuada 1962 és una entitat que va néixer amb la idea de cercar els nens que van desaparèixer arran de la riuada. A més d’homenatjar a aquells que van lluitar per sortir dels funestos efectes de la inundació. Fruit això, al llarg dels anys han fet desenes d’investigacions a partir de la documentació de l’arxiu, per esbrinar quines conseqüències van patir els centenars de persones que van ser afectades.
Fruit de les investigacions són persones més que expertes en les víctimes de la riuada i en les conseqüències humanes d’aquesta. Tema del qual ens parlaran a la conferència.
La nit del 25 al 26 de setembre de 1962 el Vallès va registrar els aiguats més tràgics que es recorden a la comarca. En poc més de tres hores, aquella nit es van acumular quantitats exagerades d’aigua, entre elles, 223 mm a Terrassa, o 196 mm a Sabadell, entre altres registres.
Aquells aiguats, amb cabals extraordinaris, van fer desbordar el riu Besòs i la Riera de Rubí. La riuada va assolar, literalment, les ciutats de Terrassa, Sabadell, Rubí, Sant Quirze, Montcada i les Fonts. Les pluges registrades durant aquella nit van fer desbordar rius i rieres deixant darrere més de 800 morts, centenars de desapareguts i importants destrosses materials. Per aquest motiu, les riuades de 1962 es consideren el desastre natural més important que ha patit Terrassa al llarg de la seva història.