MónTerrassa
Terrassa activa el pla d’emergències per risc d’incendi i calor
  • CA

Davant els avisos rebuts des del El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) i la situació de grans incendis que s’han produït, de manera simultània, en diferents punts del territori català, l’Alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat en alerta el Pla d’Emergència Municipal per risc d’incendi forestal i calor sostinguda.

Es demana a la ciutadania evitar accedir a les zones forestals davant l’elevat risc d’incendi i consulti els consells i recomanacions.

Ballart ha activat aquest migdia el Pla d’Emergència Municipal en alerta i el Pla d’Emergència Municipal per risc d’onada de calor, també en alerta, atenent l’avís de la Direcció General de Protecció de la Generalitat de Catalunya sobre l’activació del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase d’alerta, i atesa també l’activació per part dels Agents Rurals de la situació de Pla Alfa 3 per risc extrem al municipi. 

Què indiquen els plans d’emergència

El Pla d’Emergència Municipal activat per risc d’incendi contempla el contacte permanent amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT); informar a la població de la situació; informar a les entitats de lleure de la no conveniència de realitzar activitats a l’entorn forestal el reforç de la vigilància en l’entorn forestal; avisos a les finques forestals i a les entitats veïnals de barris situats en contacte amb zones forestals; el tancament provisional de les zones de lleure. A més, es demana a la ciutadania s’abstingui d’accedir a les zones forestals donat l’elevat risc d’incendi, així com extremar la vigilància en les zones forestals i trucar immediatament al 112 en el cas de detectar una columna de fum

El Pla d’Emergència Municipal per risc d’onada de calor preveu: Avisos als responsables dels grups d’actuació; alertar als serveis municipals que en cas que es confirmin les prediccions meteorològiques apliquin els seus protocols per onada de calor i s’activin els serveis municipals potencialment involucrats; contacte permanent amb el CECAT; Informació a la població; Preveure llocs frescos, com parcs amb ombres i aigua, i en cas necessari obertura de sales amb aire condicionat en biblioteques o espais anàlegs; Realitzar especial vigilància de les persones més grans de 75 anys sense suport familiar o recursos i als malalts crònics; Supervisió de persones amb capacitats diverses que afectin a les capacitats motores i/o cognitives que els impedeixi hidratar-se; i seguiment especial de les persones amb indefensió i vulnerabilitat social. 

Rècords històrics assolits arreu del territori

Les temperatures registrades a bona part dels observatoris catalans assoleixen rècords històrics en primavera i en un mes de juny. A Terrassa s’han vist algun termòmetre on el mercuri s’ha enfilats fins als 37 graus a l’ombra, i a les nits s’han patit uns extrems 25 i 26.

Enguany, en 96 de les 113 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades, la temperatura mitjana de la primera quinzena de juny ha estat la més alta de la sèrie, fins i tot per damunt de la primera quinzena de juny de l’any 2003, recordat pel seu estiu excepcionalment càlid.

Quan fa calor, el cos perd líquid en forma de suor; per això és important beure molta aigua, sobretot els infants i les persones grans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa