MónTerrassa
Descobreixen el segon aqüeducte subterrani més gran de Catalunya

Unes obres han permès descobrir al Vallès Occidental el segon aqüeducte subterrani més important de Catalunya. Ha estat durant els treballs de moviment de terres per convertir un solar en un nou centre comercial on s’ha fet la troballa. Aquest futur equipament, dedicat a la construcció, hauria d’estar ubicat a l’entorn de Sant Pau de Riu-Sec, situat entre l’autopista c-58 i l’aeroport de Sabadell.

De fet, segons recull l’Agència Catalana de Notícies, ja en els estudis previs geològics es va localitzar un espai soterrat que tot feia apuntar que es tractava d’una galeria. Va ser així quan es va decidir començar a treballar per deixar al descobert l’estructura. La sorpresa va ser que aquell espai subterrani es va convertir en un aqüeducte de 60 centímetres d’ample i un metre d’alt. I tot i que els treballs continuen i només se n’ha descobert l’inici -no el final- sí que ja se sap que té una longitud de 150 metres, la qual cosa el converteix en el segon més important de Catalunya, només per darrere del de Tarragona, de 300 metres.

Zona conservada del cuniculus de Sant Pau de Riu-sec de Sabadell | Albert Segura

Espais Romans

“Es tractava d’un cuniculus, que té una funció especifica de dur aigua neta procedent d’una font, un riu o una riera a un destí, com ara una vil·la romana situada no sabem ben bé on”, explica Genís Ribé, tècnic del Museu d’Història de Sabadell (MHS) a ACN. De fet en l’entorn de Sabadell es té constància de diferents espais on els romans s’hi van instal·lar, com el mateix Sant Pau, l’entorn de Castellarnau, l’espai on actualment hi ha la zona comercial de Sant Quirze del Vallès o la vil·la romana de la Salut, tot un referent.

“En el traçat hi hem trobat diversos pous que servien tant per facilitar la seva construcció com per garantir que es pogués accedir per garantir que l’aigua circulés correctament sense que col·lapsés”, explica Ribé. En aquests forats s’hi ha trobat els espais que servien per col·locar els llistons de fusta que feien les funcions de graons, i del seu interior se n’ha extret dolium i tègula romana, que ara s’analitzen per intentar datar amb exactitud l’època ne què el cuniculus va estar en funcionament.

Es conservarà per garantir-ne l’accés

Un cop documentat i constatar que possiblement donava servei a l’antiga vil·la romana de Can Feu, situada a mig quilòmetre del lloc, es va museïtzar per fer visitable una part de l’aqüeducte. És el mateix que es vol fer amb l’extrem que s’ha acordat conservar a Sant Pau de Riu-sec, un cop es culmini la construcció de la nova botiga.

Tot i que encara està per definir el projecte, es preveu ubicar en l’espai destinat a l’aparcament del centre comercial, amb l’objectiu de garantir-ne l’accés a tot aquell qui el vulgui veure des de fora, i obrint-lo de manera acordada a visites.

Un dels pous localitzats al cunículus de Sant Pau de Riu-sec, a Sabadell | Albert Segura

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa