MónTerrassa
Reflexions a fons sobre les riuades del 62 a Terrassa i comarca
  • CA

La Riuada del 62. Perspectiva històrica i social d’una catàstrofe al Vallès Occidental“. Els fets que van colpir la ciutat fa 60 anys, un dia de tardor, fosc, amb llamps i trons, i l’aigua fora de mare. La catàstrofe natural més important que ha patit el municipi, i una de les més mortíferes vistes a Europa en l’època contemporània.

L’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa organitza un seguit d’activitats coincidint amb el 60è aniversari de la Riuda del 62.

L’episodi va marcar profundament la comarca del Vallès Occidentals a partir de llavors. Anys on la immigració va tenir un paper fonamental per entendre l’evolució urbanística, però també en el moviment veïnal i laboral. Es va mostrar l’absència d’efectivitat inicial del règim en els moments més tràgics de la catàstrofe i va mostrar com l’autogestió del veïnatge va permetre fer front a la supervivència i subsistència en els dies immediatament posteriors a la riuada. Fent palès la gran força del moviment veïnal a l’època. Tot i que l’aministració franquista es va voler apropiar de tot aquest treball, amb extenses campanyes ee propaganda. Bona part dels diners, de les ajudes, mai es va saber on van anar a parar, tot i que sembla evident que molts dels empresaris de l’època se’n van beneficiar.

Posteriorment, el règim franquista faria servir la riuada com un element propagandístic. On la Falange, tindria un enorme protagonisme.

El cicle qual comptarà amb quatre conferències

El cicle qual comptarà amb quatre conferències que reflexionaran sobre temàtiques tan interessants com el paper del moviment veïnal, el paper de la immigració, les conseqüències humanes de la catàstrofe, les víctimes i la utilització mediàtica de la riuada per part règim.

El cicle s’inicia el 27 de setembre a les 18.30 amb la intervenció del doctor Manel Márquez amb la conferència titulada “Les conseqüències socials de la riuada: el moviment veïnal”.

El dia 25 d’octubre a les 19.00 el doctor Martí Marín, professor d’història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona, farà una conferència titulada “Suburbialització: Immigració al Vallès a la postguerra”

La tercera conferència tindrà lloc el 3 de novembre a les 18.30 realitzada per Anna Martínez i Susanna Escalera, de l’Associació de nens desapareguts de la riuada del 1962, sota el títol de “Les víctimes, les altres veus de la Riuada del 62”.

I per últim, el 29 de novembre a les 18.30 es tancarà el cicle de conferències amb la intervenció de l’historiador Jaume parres amb la conferència titulada “25 de setembre del 62: La riuada immoral del franquisme”.

Es presentarà una exposició i un catàleg sobre la Riuada del 62 al Vallès Occidental

El 29 de novembre, coincidint amb l’última conferència, i sota el comissariat de Jaume Parras, es presentarà una exposició i un catàleg sobre la Riuada del 62 al Vallès Occidental a la Sala d’Actes de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa (exposició que anirà itinerant pels diversos municipis de la nostra comarca). També es presentarà una sèrie de noves activitats didàctiques enfocades per escoles d’educació primària, secundària i batxillerat sobre la Riuada del 62 que es començaran a realitzar pròximament a l’arxiu.

27 setembre 2022 a les 18.30 h. Dr. Manel Márquez. “Les conseqüències socials de la riuada: el moviment veïnal”.
25 octubre 2022 a les 19.00 h. Dr. Martí Marín. “Suburbialització: Immigració al Vallès a la postguerra”.
3 novembre 2022 a les 18.30 h. Anna Martínez i Susanna Escalera (Associació de nens desapareguts de la riuada de 1962”. “Les víctimes, les altres veus de la Riuada del 62”.
29 novembre 2022 a les 18.30 h. Jaume Parras. “25 de setembre del 62: La riuada immoral del franquisme”.
29 novembre del 2022. Presentació de l’exposició, catàleg de l’exposició i de les noves activitats didàctiques sobre la Riuada del 62 al Vallès Occidental .
*Totes les activitats tindran lloc a la Sala d’Actes de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental –Arxiu Històric de Terrassa (C/Baldrich 268, Terrassa)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa