MónTerrassa
Les pluges seran cada cop més freqüents, violentes i impredictibles
  • CA

Amb el canvi climàtic, els episodis de precipitació intensa poden esdevenir més freqüents i assolir major magnitud en les properes dècades, afirma la Generalitat de Catalunya.

La directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, ha apuntat que tot i que la tardor és l’època de l’any on hi ha més episodis de precipitació, la predicció estacional apunta que els mesos d’octubre i novembre seran de mitjana secs, tot i que no es descarta que hi pugui haver algun episodi puntual que doni lloc a pluges intenses.

La directora de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha recordat que, davant la possibilitat d’episodis locals i sobtats de pluges intenses, cal “tenir més consciència del risc, conèixer molt bé els consells d’autoprotecció i actuar en conseqüència”.

La pluja de diumenge provoca diversos danys a Terrassa
La pluja provoca diversos danys a Terrassa

Les inundacions, habituals a la tardor a Catalunya, són la primera causa de pèrdues econòmiques i humanes

Les inundacions, habituals a la tardor a Catalunya, són la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals. El canvi climàtic antròpic es manifesta de manera evident a la conca Mediterrània. De fet, aquest àmbit s’escalfa a un ritme dues vegades superior a com ho fa la mitjana de la Terra, i per això s’identifica com a un punt calent. Les projeccions de canvi climàtic realitzades pel Servei Meteorològic de Catalunya fins a finals de segle XXI, i les conclusions del darrer informe de l’IPCC (AR6) per a la Mediterrània, indiquen que els episodis de precipitació intensa poden esdevenir més freqüents i assolir més magnitud en les properes dècades, especialment si se supera el llindar dels 2 ºC d’escalfament global (respecte de l’era preindustrial).

Aquests fenòmens són molt locals i no sempre es poden predir amb la precisió temporal i espaial desitjables. En aquestes circumstàncies, la capacitat d’avís a la població de forma anticipada està condicionada i, per tant, és una situació d’alt risc que requereix que la població consulti les eines de seguiment meteorològic, com pot ser la Xarxa de Radars del Servei Meteorològic de Catalunya i, sobretot, que conegui les mesures d’autoprotecció.

La pluja i el vent deixen catifes de fulles a Terrassa
La pluja i el vent deixen catifes de fulles a Terrassa

Els consells a recordar i tenir ben presents són:

Abans que arribi el període de pluges

  1. Coneix les zones inundables del teu entorn pel que et mous (casa, feina, universitat, ….). Pots consultar-ho al Mapa de Protecció Civil.
  2. Mantén nets els baixants i desguassos d’aigua de pluja, especialment als patis o als terrats.
  3. Si vius en zona inundable i tens garatge o soterrani, preveu mesures de protecció i disposa d’eines per treure l’aigua (bombes d’aigua, etc.).
  4. Si vius en zona inundable, tingues elements d’utilitat a mà, com ara un transistor, la documentació personal, els medicaments indispensables i roba de protecció (impermeables i botes d’aigua).

En cas de previsió de pluges

  1. Retira el vehicle de rieres o zones inundables abans de la pluja.
  2. Estigues atent a possibles restriccions.
  3. Adapta o suspèn la mobilitat i les activitats a l’exterior, sobretot en el medi natural, a les zones afectades per les alertes de protecció civil. Mai les facis si no tens les suficients garanties de seguretat.

Si et sorprenen les inundacions a l’exterior

  1. En un lloc urbanitzat, busca refugi dins d’un edifici segur i tanca bé portes i finestres.
  2. A la muntanya, dirigeix-te a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  3. Respecta les restriccions i els tancaments d’accés a zones inundables.
  4. Mai intentis travessar un gual o zona baixa ja que la inundació podria ser sobtada i no tenir temps de reaccionar.
  5. Recorda que les rieres seques i els petits rius són els que provoquen una major mortalitat.

Si circules en vehicle

  1. Modera la velocitat i mantén les distàncies de seguretat.
  2. Allunya’t de rieres, torrents i zones que es poden inundar i no hi estacionis el vehicle. No et quedis sota els ponts.
  3. No travessis rius, rieres ni zones inundades. Encara que no ho sembli, els cotxes floten amb poca alçada d’aigua i els arrossega amb facilitat.
  4. Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, surt-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen. Si tens dificultats per obrir la porta, surt ràpidament per les finestres

A casa

  1. Si s’inunda el garatge o soterrani, no baixis mai a treure el vehicle o altres objectes. Pots quedar atrapat per l’aigua.
  2. Si els carrers estan inundats i entra aigua dins de casa, no surtis a l’exterior. Puja a les zones altes de casa o de l’edifici. Truca al 112 i fes-te visible
  3. Si se t’inunda la casa, tanca l’interruptor general de l’electricitat.

Si les autoritats de protecció civil han ordenat l’evacuació:

  1. Agafa la documentació personal i els medicaments imprescindibles.
  2. Tanca les claus de pas de l’aigua i del gas i l’interruptor general de l’electricitat.
  3. Tanca i assegura portes i finestres.
  4. No caminis per zones on hi hagi aigua en moviment i, si cal, ajuda’t amb el bastó per determinar l’alçada de l’aigua o detectar zones perilloses. Segueix les instruccions dels equips d’emergències.

Quan tornis a casa un cop passat el perill:

  1. Fes una inspecció prèvia i no hi accedeixis si hi ha perill d’ensorrament.
  2. No manipulis elements elèctrics mullats o altres similars que estiguin malmesos.
  3. Si l’aigua no té garanties de potabilitat, beu aigua embotellada.
  4. Revisa l’estat dels aliments abans de consumir-los. No ho facis si s’han mullat i no estàs segur de que estiguin bé.

En cas de calamarsa o pedra

  1. Busca refugi immediatament a l’interior d’un edifici o sota cobert. Actua amb calma però de forma ràpida perquè pot caure pedra gran de forma sobtada.
  2. Si ets a l’aire lliure sense cap refugi disponible a prop, ajup-te i protegeix-te el cap amb les mans o amb algun objecte.
  3. Refugiar-te sota els arbres pot ser perillós i ha de ser l’últim recurs, perquè és freqüent que caiguin branques durant les tempestes fortes.
  4. No surtis a l’exterior fins que finalitzi la pedra

En cas de tempesta elèctrica

  1. No t’apropis a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors.
  2. Els llocs més segurs són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l’electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.
  3. A casa tanca portes i finestres per evitar corrents d’aire que atreuen els llamps.

Les inundacions són el risc natural que més danys provoca a Catalunya en termes econòmics materials. Entre 1987 i 2011 es valora en 1.300 milions d’euros.

Zones amb més risc d’inundacions

Catalunya té 1.300 km2 de zones inundables fluvials (el 4% de tot el territori) de les quals 700 km2 són zones d’alt risc (flux preferent). En total prop de 630.000 persones viuen dins zona inundable (un 8% de la població total) i d’aquestes 150.000 (el 2% de la població) dins de zones d’alt risc d’inundació (flux preferent).

Les comarques amb més risc de patir aquestes inundacions sobtades de tardor són totes les del litoral i gran part de les del prelitoral degut a la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa