MónTerrassa
La castanyada 2022 arriba amb temperatures gairebé d’estiu
  • CA

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) avança que la temperatura es mantindrà anormalment alta durant el pont de Tots Sants, tot i que tendirà a baixar lentament a principi de novembre. La causa és la persistència d’un gran centre depressionari situat a l’Atlàntic, que segueix bloquejat per una dorsal anticiclònica al sud d’Europa. Aquesta configuració seguirà afavorint que els vents del sud impulsin la massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica, fet que mantindrà l’anomalia tèrmica i la pols en suspensió a Catalunya.

Aquest episodi càlid podrà allargar-se com a mínim fins al 2 de novembre, tot i que la temperatura tendirà a baixar progressivament fins a aproximar-se als valors propis per l’època de l’any a partir del dia 3.

Panellets de pinyons

Fins als 30 graus

Els valors màxims de temperatura encara es podran enfilar puntualment fins els 30 ºC a l’interior de Catalunya de cara a divendres, mentre que dissabte, diumenge i dilluns difícilment pujaran per sobre dels 26 o 27. Al litoral les màximes quedaran suaus, entre 22 i 24 ºC. Un altre fet destacat seran les mínimes, que en alguns sectors de la costa encara es podran mantenir entre 16 i 19 ºC, especialment divendres i dissabte.

La predicció indica que, durant aquest episodi càlid, continuarà la manca de precipitació, fet que continuarà agreujant l’actual sequera. Tot i que aniran creuant bandes de núvols alts i mitjans, durant el pont de Tots Sants dominarà l’ambient assolellat en general. Tot i això, es preveuen bancs de boira a l’interior, alguns núvols baixos a punts de la costa i un cel sovint entelat per la pols en suspensió. Els models a mitjà termini indiquen la possible arribada d’un sistema frontal entre dimarts i dimecres, que donaria lloc a un augment de la nuvolositat i a algunes precipitacions al nord i est de Catalunya, així com una normalització de la temperatura i a la retirada de la pols sahariana.

Els pròxims 2 mesos (novembre i desembre) seguiran sent càlids comparats amb la mitjana climàtica. Tot i això, també indiquen la possibilitat de precipitacions lleugerament per sobre de la normalitat en algunes zones de Catalunya, especialment al litoral.

castanyes

Darrers anys amb valors elevats de temperatura la nit de Tots Sants

Segons les dades observades els últims 30 anys, la temperatura màxima del dia de Tots Sants sol superar lleugerament els 20 ºC al litoral i prelitoral català, amb valors de 15 a 20 ºC a l’interior i a les valls del Pirineu. Pel que fa a la mínima de la nit de la Castanyada, sol situar-se entre 10 i 15 ºC arran de costa, mentre que a bona part del prelitoral ja baixa dels 10 ºC, amb valors entre 5 i 8 ºC a molts indrets de l’interior i de 0 a 5 ºC a les valls del Pirineu, alguns anys amb glaçades. La Castanyada més freda dels últims anys va ser la del 2018, amb valors clarament sota zero a l’alta muntanya i màximes per sota dels 20 ºC arreu del país, pocs dies després d’una abundant nevada primerenca.

Una situació ben diferent de la que hem tingut els últims 15 dies, amb diverses jornades en què la màxima ha superat lleugerament els 30 ºC a punts del prelitoral i en algunes planes interiors. També hem tingut successives nits tropicals (temperatura mínima per sobre dels 20 ºC) en alguns punts de la costa, especialment al delta de l’Ebre i al centre de la ciutat de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa