MónTerrassa
Una autopista que va aixecar jaciments ibèrics
  • CA
Els vestigis de la prehistòria al municipi de Vacarisses són encara a la memòria, en aquest cas, amagats segurament a la terra. Els ibèrics, s. VII – VI a.C. des del sud de França, fins a Andalusia, eren els primers pobladors coneguts de la península. Els hem de pensar com l’evolució cultural dels assentaments indígenes, amb els contactes de les grans civilitzacions de l’antic orient proper, fenicis, grecs, etc., en temps dels metalls. Però lluny de ser pensats com a poble homogeni, mai es van constituir com una unitat política i, molt menys, centralitzada. Tribus, grups unitaris, amb els lligams “familiars” devien formar aquests petits assentaments i/o poblats, en aquests espais.

Escriptura semi-sil·làbica

Els ubiquem a la prehistòria, fet que sembla sobtar, ja que coneixien l’escriptura semi-sil·làbica (com una barreja entre l’escriptura pictogràfica dels egipcis i l’alfabètica dels fenicis), però pel fet de no disposar de cap pedra de roseta, no s’ha pogut traduir, ni entendre. És així que els ibers encara formen part, fins al dia d’avui, del temps definit com a prehistòria.

Una petita mostra d’aquests primers veïns, tot i que necessitem fer ús de molta imaginació, la tenim en les contrades de les Comelles, de Vacarisses. Un primer assentament anomenat (Comelles I), cap a llevant del mas, entre dos camps de correu i un segon (Comelles II), molt proper al mateix mas.

Comelles I (Coordenades aprox. 41°36’30.9″ N 1°53’14.6″E)

Comelles II (coordenades aprox. 41°36’33.6″ N 1°53’13.5″E)

Aquests van ser descoberts arran de les prospeccions realitzades l’any 1985, amb motiu de les obres de l’autopista de Terrassa – Manresa. Restes, molt mal danyades de ceràmica ibèrica (del s. II – I a. C), en un primer assentament. Ceràmica campaniana, un fragment d’skyphos àtic – semblant a una sopera- (datat del IV a. C), un molí barquiforme i ceràmica oxidada. Dels sondejos, no es va poder recuperar molta més informació que la trobada a la superfície.

Els primers “potes-roges”, en definitiva, sembla que van ser els ibers. La seva cultura va perviure fins a l’absorbiment per part de la cultura romana (s. I a.C.), que encara que ho vulguem pensar com un tret influencial molt gran a la península, la realitat, és que del món arquitectònic romà només ens queda un “mercadillo” a Empúries.

Càrol Paez

Autora del blog Edat Mitjana s.V – XV i més

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa