MónTerrassa
Arriba la primera ampolla de vi del raïm Terrassenc en 100 anys

“Molt probablement feia 100 anys que no hi havia una ampolla de vi elaborat amb terrassenc a la ciutat de Terrassa. Infinit agraïment a la denomiació d’origen Pla de Bages”. És una piulada del regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero.

Un estudi històric de Joan Soler va determinar que el Terrassenc i el Negrelló eren sinònims. Però el relacionat amb l’antiga Ègara i amb l’Antic Poble de Sant Pere tenia més referències com a denominació.

Durant segles Terrassa va ser una important productora de vi, fins al punt que existia una varietat de vinya prefil.loxèrica anomenada Terrassenc. Hi havia un projecte de recuperació de varietats antigues de vinya que impulsaven l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal i la Denominació d’Oriogen Bages des de 2018-2019, per la que es va interessar l’Ajuntament egarenc, posant-se en contacte amb els promotors. I una de les varietats en procés de recuperació era la Terrassenc o Negrelló. I Ara ha donat el primer fruit. A la verema de 2021 no es va recollir res, i a la de 2022, 200 litres. Una ampolla ha arribat avui a mans del regidor.

La recuperació va ser una aposta molt personal de Carles Caballero, pel que té de recuperació de la memòria, la història i el patrimoni agrícola de la ciutat de Terrassa i el Vallès.I l’Ajuntament de Terrassa aposta per un projecte d’implantació de nous ceps al terme municipal. Els enòlegs del projecte van a cegues, perquè mai l’han tastat, i ara en tindran l’oportunitat. En realitat, hi ha dues iniciatives, una municipal i una de privada.

L’agricultura no fas pas tant ocupava tots els espais del terme municipal

La imatge, l’urbanisme de la ciutat del segle XXI té poc a veure amb la vila de segles passats. Ara costa d’imaginar, però l’agricultura no fas pas tant ocupava tots els espais del terme municipal. I bona part dels espais agrícoles del municipi i de la comarca es dedicaven al conreu de la vinya el segle XIX, amb varietats com el picapoll, la garnatxa, el macabeu, el xarel·lo i les autòctones locals Terrassench (o negrelló) i Plantamollet, segurament avui desaparegudes. A Terrassa es produïen grans quantitats de vins negres, blancs, generosos, rancis, secs, dolços… i el 1850, escumosos (predecessors del xampany o del cava).

Terrassa i la nostra comarca van ser junt amb el Bages els majors productors de vi de Catalunya. L’any 1850 el 70% de les terres cultivades al terme de Sant Pere eren vinya. No és casualitat que el primer cava de Catalunya el produís un terrassenc, en Pau Galí, o que el 1885 es fundés la primera estació ampel·logràfica d’Espanya, a càrrec d’en Bonaventura Castellet… Terrassa i la comarca eren al segle XIX el Penedès de l’actualitat, i els vins de la contrada tenien molta anomenada.

L’historiografia local, a excepció feta d’en Pere Roca Fabregat, ha treballat abastament la història industrial de la ciutat però poc la història agrícola, de molts segles d’història. Costa trobar a les xarxes fonts que parlin d’aquesta història agrícola i encara menys d’aquesta història i aquest patrimoni vinícola a les nostres contrades. El fet és que la vinya és un dels cultius més adaptats al clima mediterrani, a més a més de necessitar pocs recursos hídrics i ser un dels cultius més rics en biodiversitat. Un dels seus problemes radica en el fet de requerir de temps llargs per produïr, a més d’una relació inversió/benefici complicada per a les necessitats de subsistència de la majoria de petits productors i petites explotacions.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Figa Mulet a novembre 29, 2022 | 19:44
    Josep Figa Mulet novembre 29, 2022 | 19:44
    En Bonaventura Castellet NO va ser el fundador de l'estació Ampelogràfica a Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa