MónTerrassa
L’Anella Verda de Terrassa tindrà molta més protecció

L’Anella Verda de Terrassa tindrà molta més protecció. És una de les grans joies de la corona del municipi, i tot un privilegi situat a tocar de casa.

Són 4.400 hectàrees per garantir la pervivència dels connectors ecològics que protegeixen la ciutat, recuperar les funcionalitats econòmiques dels camps, promovent l’activitat de les masies i del sector primari i fomentant un ús social i responsable de tot l’entorn natural. Un dels elements més singulars és el camí circular de 35 km que dona la volta sencera al terme municipal i que transita per llocs d’elevat interès paisatgístic i patrimonial. Des de la ciutat s’hi accedeix amb facilitat a través de les portes de l’Anella Verda i dels camins històrics que connecten amb aquest itinerari.

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat va acordar elevar al Ple ordinari de juny l’aprovació inicial de l’Ordenança d’ús públic. L’objectiu d’aquesta nova normativa municipal és establir les garanties necessàries per conservar el patrimoni natural i cultural d’aquest espai natural en relació amb l’ús públic i l’exercici de les activitats relacionades amb l’esport, l’educació i el lleure.

Instrument que complementa la regulació del Pla Especial de l’Anella Verda

Es tracta d’un nou instrument que complementa la regulació del Pla Especial de l’Anella Verda; que desplega tot allò que ja està regulat a l’ordenança de «Bases de convivència democràtica de la ciutat» i que reforça altres normatives, com és la llei de regulació de l’accés motoritzat a l’entorn natural, la llei forestal o la de protecció dels animals.

Consta d’un total de 51 articles, distribuïts en 8 capítols que recullen els diferents àmbits, com les disposicions generals de la normativa; la protecció del patrimoni natural i rural; la regulació de les condicions per l’ús dels camins públics o d’ús públic i de la mobilitat dins aquest entorn natural, vetllar perquè els comportaments no siguin incívics, de la celebració d’activitats esportives o de lleure (curses, caminades…) i del control i vigilància de la seva aplicació.

La normativa ha tingut en consideració el contingut de les 21 propostes ciutadanes presentades durant el procés de consulta pública, celebrat fa un any, i que plantejaven protegir el patrimoni natural, les activitats ramaderes, agrícoles i forestals; protegir el patrimoni natural i millorar els
accessos i la senyalització. L’ordenança ha estat consensuada per la Taula de l’Anella Verda i ha comptat amb la participació del Consell Municipal de Medi Ambient.

Fortes sancions per l’incompliment de la normativa

L’incompliment comporta unes sancions, qualificades de molt greus, greus i lleus, que oscil·len entre els 750 euros i els 3.000 euros. Per compensar-ho, l’ordenança planteja fer hores de compromís social substitutori per fer determinades activitats dins l’àmbit del medi ambient, esports, neteja de la via pública, parcs, jardins i boscos, entre altres. És de caràcter voluntari, gratuït i només es contempla per les infraccions greus i lleus.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mireia a juny 22, 2022 | 12:34
    Mireia juny 22, 2022 | 12:34
    Molt legislar, moltes normes i tot molt maco als despatxos i sobre el paper. Però després, a l'hora de la veritat no hi han policies ni ningú que controli res. Si les normes les tenim. El que no tenim és autoritat ni ma dura.

Nou comentari

Comparteix