MónTerrassa
Tot i més per acabar amb la plaga de la galeruca de l’om a Terrassa
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa ha decidit intervenir i fer un control exhaustiu de la plaga de la galeruca de l’om (Xanthogaleruca luteola), que afecta molts arbres de la ciutat i que s’ha convertit en un veritable problema. El Consistori aposta per les tasques d’inspecció i els tractaments específics. Els treballs es desenvoluparan amb l’ajuda d’una tècnica a partir d’aquest mes de juny, una experta que ja treballa en altres indrets del Vallès Occidental i que sap com afrontar les accions per posar a aquest escarbat.

Tasques d’inspecció per detectar de manera prematura l’aparició de la primera generació de la plaga de l’om

Ja s’han fet tasques d’inspecció per detectar de manera prematura l’aparició de la primera generació de la plaga. Així es poden iniciar les primeres intervencions durant el primer punt del cicle evolutiu, tenint en compte la localització dels arbres i les condicions meteorològiques del moment. Segons el regidor d’Espais Verds i Biodiversitat Urbana, Raúl Ibáñez: “L’any passat ja vam fer servir aquest mateix sistema, que ens va permetre avançar-nos i combatre la plaga des de la primera generació, reduint així la seva expansió a diversos zones del municipi». I és amb l’arribada del bon temps quan s’ha detectat un increment i una major virulència.

Tractament regulat per la normativa europea

La gestió i tractament queda regulat per a la normativa europea sobre l’ús sostenible dels productes fitosanitaris que, per tal de vetllar per la salut de les persones i també evitar l’extermini d’altres insectes que són beneficiosos, restringeix al màxim possible la utilització de productes de síntesi química. L’Ajuntament realitza tractaments d’endoteràpia i polvorització, piretrines naturals i altres procediments físics com l’escombrat de les pupes (estadi intermedi entre larva i adult).

On aquesta opció no fa efecte, es pot sol·licitar l’ús de tractaments amb productes de síntesi química que són controlats i específics. Aquesta mesura sempre s’haurà d’aplicar com a últim recurs, haurà de ser justificada i haurà de comptar amb l’aprovació de l’assessor/a fitosanitàri/a.

On es comuniquen els tractaments

Es comuniquen els tractaments en la web https://pre.terrassa.cat/web/ajuntament-de-terrassa/avis- de-tractament-fitosanitari i les persones amb sensibilitat química central inscrites al servei d’alerta, reben un correu electrònic personal amb la informació de l’actuació.
prevista.

A més a més, hi ha una estratègia a llarg termini per millorar la biodiversitat a la ciutat i evitar en major mesura les plagues. Des de fa anys, s’executa una tala selectiva d’exemplars envellits d’arbres o amb problemes estructurals, que es fa anualment. Paral·lelament, s’estan substituint
oms per d’altres espècies més resistents a les plagues i adaptades al clima mediterrani i a Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa