Tal com va tot, tinc la impressió que som a la república de “Can seixanta”. Fa anys que es ve dient que el control del principat passa per dur les regnes de la Generalitat, Can Barça i el monestir de Montserrat. Gairebé em permeto afegir-hi alhora el vaixell de TV3. Sense filar gaire prim, però, sembla com si fóssim al bell mig dun desgavell caòtic. El govern està dividit. La presidència del Barça no sap com entomar el “cas Messi”.

La muntanya màgica –amb la pandèmia i la deriva “indepe” dalguna homilia ha perdut pistonada. Finalment, les aigües baixen tèrboles a TV3. En aquest darrer cas, la figura den Josep Vicent Sanchis –com a director de la cadena, fa tres anys i mig– ha estat una cursa dobstacles des del primer dia. Mes i mig després de plegar na Mònica Terribas com a conductora dels “matins de Catalunya Ràdio”, planegen dubtes amb lelecció de la seva successora (Laura Rosel). De fet, ja hi va haver va “sarau” quan fou acomiadada del programa “FAQS” per part de la productora “El Terrat” (dAndreu Buenafuente). Sota el meu punt de vista, mai no he pogut entendre el que considero un mal clònic de TV3 i TV1: el servilisme polític duns professionals periodístics envers la política. Per a acabar-ho dadobar, després de les darreres critiques dalguns sectors –pel que fa a un suposat ús excessiu del castellà- – només ens faltava lesclat: sacaba de generar una forta polèmica amb lanunci de la nova temporada del FAQS.

Sovint em qüestiono si realment la CCMA té el que sen diu un “llibre destil”. Com es pot emprar la “castellanada” “amb la que està caient”, en la seva promoció ? Costava ben poc capgirar-ho amb un “tal com va tot”. Justament per això he gosat titular el meu article amb un “van mal dades”. Han perdut el nord i pixen fora de test. Molts s’han posat les mans al cap. Jo, el primer…pel que consideren un castellanisme impropi que fa mal als ulls. La llengua catalana als mitjans –sobretot als públics– sempre es mira amb lupa.

Aquest cop, tanmateix, han ultrapassat tots els límits. Mirant dampliar la perspectiva geogràfica, el president espanyol sentesta en campanyes de màrqueting per lluita contra la COVID19. La crida a reclamar “unitat” sense acoblar-hi paral·lelament mesures efectives contra la pandèmia em produeix molta tristor… Mentrestant, a casa nostra, molts daquells que podrien establir corriols de lligam, unió i empenta conjunta –envers reptes trepidants– remen sense rumiar-hi gaire. No voldria caure en les postures extremistes del “Madrid ens roba” o “el castellà centralista ens matxuca”. És evident que, en el cas que plantejo, no hem sabut donar la talla.

Ens ho hem de fer mirar. Cal establir mesures rigoroses de control que garanteixin la puresa de la nostra llengua… Sense necessitat de deixar-nos entabanar per la influència malaltissa duna coexistència pacífica. De passada –tornant al FAQS– de ben segur que valdria la pena ampliar la fita en una vessant doble: el perfil dels convidats i el ventall dels temes. No essent així, cada dia que passa són més el nombre de persones que es poden molestar. Si més no per la poca pluralitat didees i el capficament en la tesi de guanyar adeptes. Arribats en aquest punt, que Déu ens agafi confessats !… …Dit altrament, que sels aparegui la ciència infusa als senyors Quim Torra, Josep Mª Bartomeu, labat Josep Mª Soler i Josep Vicent Sanchis a lhora de posar el fil a lagulla. En llurs mans gravita i recau la responsabilitat que no vagin tan mal dades.

Nou comentari