MónTerrassa
La fàbrica de la Magdalena de Terrassa
La Magdalena de Terrassa es va construir entre els anys 1941 i 1942. L’antic edifici industrial, inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, es troba situat al barri de Ca n’Aurell. Malgrat que ja han passat gairebé 80 anys, la fàbrica de filats continua ocupant el bloc delimitat pels carrers de Faraday, Watt i Galvani i la plaça de Baltasar Ragon.

Magdalena de Terrassa a la plaça de Baltasar Ragon

La Magdalena donava nom fins a finals dels anys 70 a la plaça que avui en dia es coneix com a Baltasar Ragon. Ara està en venda i presenta une stat de deixadesa des que un dels grfans concessionaris de cotxes de la ciutat el va abandoinar per traslladar.se a una nau més gran encara i més nova.

L’edifici és obra de l’arquitecte Ignasi Escudé i Gibert a instàncies de l’empresari tèxtil Joan Mach i Brasa, per la qual cosa l’edifici és conegut popularment també com a Can Mach. Actualment la fàbrica ja no funciona i una part de l’edifici acull un concessionari d’automòbils. El 2009 es va publicar un estudi de reforma i rehabilitació de l’antiga fàbrica per destinar-lo a ús residencial.

És un gran edifici industrial format per una nau de planta baixa i pis, amb un tercer pis a la part davantera

És un gran edifici industrial format per una nau de planta baixa i pis, amb un tercer pis a la part davantera. Les obertures de totes les façanes són rectangulars, i s’agrupen seguint un eix vertical definit per un emmarcament motllurat de maó i pilastres intermèdies. L’antiga fàbrica té dos accessos: el principal al carrer de Faraday, de caràcter monumental, i un altre al carrer de Galvani.

Com a elements decoratius, en destaquen el relleu escultòric de la façana que dona a la plaça de Baltasar Ragon, obra de Carles Armiño, que representa una al·legoria sobre el món tèxtil llaner, i els mosaics de Santiago Padrós a l’interior de l’escala principal de l’edifici.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa