MónTerrassa
Per saber-ho tot d’aquest edifici de Terrassa

Els Magatzems Salvans, Fontanals i Cia és un edifici de caràcter industrial, format per una nau rectangular amb façana a dos carrers, el del Passeig i el carrer Nou de Sant Pere. Presenta dues plantes clarament diferenciades per la línia d’imposta, que marca el forjat, i grans finestres d’esquema vertical que contrasten amb l’horitzontalitat marcada per les impostes i cornises.

Una obra més d’un geni, Lluís Muncunill

La construcció té un sòcol de maó vist i parets de paredat comú amb morter emmarcades per pilastres i impostes de maó formant requadres. L’acabament superior forma una cornisa de maó i fris de ceràmica blanca i blava. Són interessants els trencaaigües de les obertures, de maó rom, així com la tortugada de ceràmica de la teulada. Les finestres apareixen cegues amb plafons ceràmics de color groc i negre.

Va ser bastit per l’arquitecte Lluís Muncunill l ‘any 1901. És una de les seves primeres obres en què trobem elements de clara influència modernista, en l’aplicació d’elements ceràmics i en els tipus de lletres que anunciaven el magatzem, que han desaparegut. La façana que dóna al carrer Nou de Sant Pere va ser totalment transformada per al seu ús com a oficina bancària.

Magatzems de Terrassa

M-1 MAGATZEMS JOAN FONTANALS. la nau: Camí Fons, 28-30. 1891. Carpinell, mestre d’obres. 21 nau (o magatzem Salvans): Carrer del Passeig, s/n i carrer Nou de Sant Pere, s/n. 1901. Lluís Muncunill, arqte.

M-2 MAGATZEM VENTALLO I TUSELL (ANTIC MAGATZEM ANTONI SALA). Carrer Puignovell, 14-16. 1893. Lluís Muncunill, arqte. Pelegrin Matalonga, contr.

M-3 MAGATZEM NARCIS ARGEMI. Carrer Joaquim Paz, 54-56. 1892. Rafael Puig iPuig, arqte. Neoclassicisme.

M-4 INSTITUT INDUSTRIAL (ANTIC MAGATZEM FREIXA I SANS). Carrer de Sant Pau, 6. 1893-1894. Joan Traís, arqte. Baltasar Gorina i Vicenç Aymerich, mestres d’obres.

M-5 IMPREMTA VENTAYOL. Plaga de Mossèn Jacint Verdaguer, 9. 1895. Lluís Muncunill, arqte. (façana). Modernisme.

M-6 EDIFICI DE LA “UNION COMERCIAL E INDUSTRIAL” (ANTIC MAGATZEM CORTÉS I COLOMER). Placeta de la Font Trobada, 2. Raval de Montserrat, 4. 18971898 .. Joan Carpinell, mestre d’obres. Neoclassicísme.

M-7 EDIFICI DE L’EPIC (ANTIGA CASA I MAGATZEM EMILI MATALONGA). Carrer de Sant Pau, 11. 1904. Lluís Muncunill, arqte. Modernisme

M-8 ARXIU TOBELLA (ANTICS MAGATZEMS FARNES I J. ALEGRE). Placeta de Saragossa, 2. 1904-1905 (magatzem Farnés) i carrer Sant Llorenç, 4-,6. 1899 (magatzem J. Alegre). Lluís Muncunill, arqte.

M-9 MAGATZEM MIQUEL BOIX. Plaga Mossèn Jacint Verdaguer, 6. 1905. Lluís Muncunill, arqte. Modernisme.

M-10 MAGATZEM CORCOY. Plaga de Mossèn Jacint Verdaguer, 16. Començaments segle XX. Melcior Viñals i Muñoz, arqte. Modernisme.

M-11 INSTITUT DEL TEATRE (ANTIC MAGATZEM EMILI MATALONGA I CIA). Carrer de Sant Pau, 9. 1911. Lluís Muncunill, arqte. Modernisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa