MónTerrassa
Llorenç Puig, Medalla de la Ciutat pel foment de la cultura catalana
  • CA

L’Ajuntament concedirà la Medalla de la Ciutat a Llorenç Puig i Mayolas. Així ho ha decidit aquesta tarda el Ple Municipal celebrat de manera telemàtic, amb els vots favorables de tots els grups municipals. La proposta de la Junta de Portaveus es va elevar a la sessió de Ple del desembre, per aprovar la proposta ciutadana per a la concessió de la Medalla d’Honor de la ciutat, en reconeixement dels seus mèrits en foment de la cultura catalana i en l’àmbit social i pedagògic, així com per la seva tasca literària i de divulgació científica.

Biografia de Llorenç Puig i Mayolas

Nascut a Terrassa, el 15 de setembre del 1940, és llicenciat en ciències químiques i bioquímiques per la Universitat de Barcelona. S’ha dedicat professionalment a l’ensenyament tant a secundària com a nivell universitari. Va ser cofundador de l’Escola Tecnos de Terrassa, on va desenvolupar gran part de la seva tasca pedagògica, i ha estat també professor de Química de l’Escola Superior d’Enginyeria de Terrassa. Durant els darrers anys va impulsar la Universitat de la Gent Gran del Campus de Terrassa.

És coautor en publicacions científiques i autor literari d’obres d’assaig, narrativa, periodisme i poesia. En el vessant científic és coautor de diversos llibres i/o publicacions. Pel que fa a publicacions de narrativa i poesia ha publicat els següents llibres: “La Carta”. (Premi Ciutat de Terrassa, 1981); “Passeig de Nit”. (Premi Salvador Espriu, 1988, publicat per l’Editorial Columna); “Contes d’enyor i d’oblit”. (Publicat per Editorial Àmbit); “Vana aparença de les coses”. (Finalista Jocs Florals de Barcelona, 1992, publicat per Ajuntament de Barcelona); “Josep Pla. Notes per a un esquema ideològic”. Finalista Premi Recull d’assaig literari; i “Jocs de llit”. (Publicat per l’Editorial L’Albí, 2010). També ha publicat diverses publicacions de literatura infantil: “Si una nit un estel …” (Col·lecció «El Vaixell de Vapor» Editorial Cruïlla. 1992, traduïda al castellà pel mateix autor amb el títol «El Moscardón inglés»); “Quina xamba, les bessones!” (Col·lecció «El Vaixell de Vapor» Editorial Cruïlla. 1998); “Set contes de l’any de la picor”, premi Lola Anglada, 2004, Ajuntament de Tiana (Editorial Meteora 2006); a banda de contes i articles científics publicats a Cavall Fort, també ha publicat els contes: “L’Exprés de les sis i deu” (finalista del premi Emili Teixidor, 1997), publicat a La Busca Edicions dins el llibre «Ni Mu»; i “L’Estratègia 35” (finalista del premi Vent del Port, 2005), publicat dins el llibre “Telefona’m i altres narracions”, Editorial Pagès Editors.

Pel que fa a publicacions de divulgació científica, ha publicat diversos llibres conjuntament amb Rosa Maria Ros, (vicepresidenta de l’European Association for Astronomy Education): “El Robí Robat” (novel·la sobre tema científic, Editorial EUMO 2006); “Contes d’Estrelles” (Edicions del CSIS 2008) traduït al castellà, gallec, anglès i àrab; i “Astrónomos olvidados” (Edicions del CSIC), 2009. Llorenç Puig també ha publicat, des de l’any 1993, centenars d’articles literaris en el Diari de Terrassa. Fruit d’aquesta col·laboració és el llibre: “L’instant i la mirada. Papers Terrassencs (1993 – 2004)”, Edició de la Fundació Torre del Palau -2004-, dins dels Llibres de Terrassa.

A un recull d’aquests articles se li va atorgar el Premi Jaume Ardèvol de periodisme (Ajuntament de Torroja del Priorat, 1997). Pel que fa a la seva labor d’edició, juntament amb Jaume Aulet, Llorenç Puig ha tingut cura de l’edició, revisió pòstuma, i incorporació de proses i poemes inèdits de l’Obra Poètica Completa del seu germà, l’escriptor Eudald Puig i Mayolas. Actualment és membre del Patronat de la Fundació Torre del Palau i del seu Consell Editorial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa