MónTerrassa
L’incivisme i els drets i obligacions de l’exercici de ciutadania
  • CA
Control policial
Control policial | Marcel Marsal

!--akiadsense-->

Poc a poc, anem fent processos de deconfinament, primer els sectors essencials, després la resta de sectors laborals, ara un sortida restringida dels infants, i després del deu de maig, veurem com comença els desconfinament gradual. Aquest serà un moment fonamental, ja que la situació comença a ser molt complexa i no es podrà mantenir el confinament i s’haurà de millorar molt tots els aspectes relacionats amb la comunicació i la claredat d’instruccions evitant la confusió que no ajuda en res, al contrari, si alguna cosa no es necessita és donar missatges contradictoris i absurds.

De moment, sembla que la imatge de les rodes de premsa del govern central, canviaran el format, i s’acabarà amb l’absurda imatge dels uniformats. A més, fer-ne menys i més curtes. Suposo que algú ha fet reflexionar al govern de la inoperància d’aquest format. Ara esperem que el govern de la Generalitat faci el mateix, i deixi de fer sortir al conseller Buch, en facin menys i més efectives i transparents, i pedagògiques fetes per a experts. Mai s’havia d’haver canviat el format inicial, amb el protagonisme d’experts, amb menys polítics, menys uniformats i sense ministres, ni consellers d’interior. Així com llargs i inútils discursos del president del govern central i del president de la Generalitat, competint a veure qui era més inútil.

Per tant, veurem com es determinarà el desconfinament, i esperem que els governants ajudin, deixant aquesta tasca als especialistes, ja que com deia, aquest és el moment més complicat del procés, i que sinó es fa ben fet, pot ser una veritable disbauxa, ja que serà una fase molt complicada a l’hora de ser controlada. I la preocupació dels responsables polítics és més que evident, coneixen a alguna part de la ciutadania, i com alguns s’han comportat, amb un incivisme injustificat i una solidaritat mal entesa. Com és possible que amb una possibilitat positiva de poder sortir a passejar el gos, alguns no recullin les merdes dels gossos convertint les voreres en un espai de risc, brut i deixat. Cal suposar que al no poder embrutar els parcs i jardins, tot l’espai públic s’ha convertit en un merder, demostrant la cara més incívica i irresponsable.

Cal recordar que hi ha papereres, sanecans i contenidors per a tot arreu, no hi ha excusa, ni justificació. Com és possible que les voreres s’hagin convertit en punts on deixar tirats els guants de plàstic, les mascaretes utilitzades, convertint-se en un perill per a tothom. Hi ha papereres i contenidors per a tot arreu, no hi ha excusa, ni justificació. Els primers dies a les vint hores moltes persones sortien a expressar la solidaritat amb el sector sanitari i amb altres col·lectius.

Alguns han confós aquest fet amb un veritable comportament impresentable, que ha canviat la motivació. Música a tot drap, himnes patriòtics, que han acabat amb la paciència de molts veïns i veïnes, que n’estan farts i que ha comportat denúncies a les autoritats municipals, ja que han alterat la convivència que en res ajuda al mateix confinament. L’abandonament de mobles i altres estris a la via pública, el mal ús de contenidors i altres comportaments del tot lamentables.

El servei de recollida (Eco-Equip), així com el de neteja, han estat limitats i alguns no funcionen (Deixalleries, Recollida de Mobles, equips de neteja…). Per tant, en aquests moments no es poden fer servir determinats serveis, tot el que es deixa al carrer, es fa un mal ús dels serveis, embrutar les voreres…, es queda abandonat i és un munt de porqueria amb el risc que això comporta. I determinats comportaments, no son resultat de la ignorància, sinó de l’incivisme més impresentable. Ja sabem que aquest Servei té molts problemes i cal trobar solucions quan toqui, però ara no és el moment de retre comptes, ni de recriminacions, quan sigui el moment ja es farà.

A més a més, en aquests moments Eco- Equip viu uns moments de molta complexitat, ja que un treballador va morir pel coronavirus, altres hi estam contaminats, i viu una reorganització de serveis per a garantir el funcionament dels serveis bàsics. Per tant, ara toca col·laborar i evitar fer les coses malament i de forma injustificada. I un altre element sense sentit, és el fet de que alguna part de la ciutadania, ha confós el seu paper, i s’han convertit en informadors policials, recriminant i denunciant de forma indiscriminada a altres persones que en algun cas no estaven confinades, sense saber el motiu. Insultant d’una forma virulenta i alterada, amb un comportament que res té a veure amb l’exercici de ciutadania. Tot aquest incivisme injustificat no té res a veure amb el coronavirus, ni amb un comportament responsable, ni res que se sembli.

És del tot injustificat i reprovable, i en alguns casos, resultat de comportament endèmics on l’incivisme s’ha consolidat com un mal crònic, resultat d’una mala interpretació de les normes, i una deixadesa dels poders públics que han estat incapaços d’afrontar un problema que ha anat creixent, i que en moments com aquest ens demostren la nostra veritable cara del problema. Hem generat una societat on alguna ciutadania, no sap que vol dir l’exercici d’aquest concepte amb els seus drets i obligacions, i amb tota la seva extensió i compromís. I els polítics professionals i sobretot aquells que tenen la responsabilitat de governar al nivell que sigui, hauran de fer pedagogia per a fer entendre que vol dir ser un ciutadà i ciutadana, que res té a veure amb l’exercici de votar cada quatre anys. I menys discursos de paper afirmant que no deixaran passar ni una a l’incivisme, sinó son capaços de fer-ho complir, ni de posar les eines per a afrontar-ho de veritat. I amb el desconfinament efectiu, no tinc cap interès en tornar a la normalitat com fins ara, hem d’anar a una anormalitat nova, que d’una vegada l’exercici de la ciutadania sigui efectiva i una altra manera de viure, de fer les coses i sobretot, canviant-les de veritat. Veurem…!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa