MónTerrassa
Linares (comerciant): “El concepte “que ens vinguin a comprar” s’ha acabat”
  • CA
Xavier Linares i Ferrer és el president de l’Associació de Comerciants Terrassacentre
Xavier Linares i Ferrer és el president de l’Associació de Comerciants Terrassacentre | cedida

!--akiadsense-->

Xavier Linares i Ferrer és el president de l’Associació de Comerciants Terrassacentre i parlem amb ell del present i del futur del comerç després de la crisi del coronavirus

Qui és el Xavier Linares i Ferrer?

La cinquena generació d’una família de comerciants dels de tota la vida. A casa sempre he viscut un ambient “cent x cent” botiguer i això ha fet que sigui un apassionat de tot el que està relacionat amb el món del comerç.

Perquè va decidir optar a la presidència de Terrassa Centre?

Feia un temps que era vocal a la junta i en Jan Paloma (president en aquell moment) va anunciar que ho deixava (va fer una feina increïble en el seu mandat), els companys de la junta m’ho van proposar i com a persona positiva, proactiva i romàntica del comerç de tota la vida, vaig acceptar.

Havia tingut mai un malson on es tancava tot i tothom es quedava a casa?

No, mai! Ni en el pitjor dels somnis m’hauria imaginat una experiència social i econòmica com aquesta. A vegades, costa de creure.

Què es fa ara des de Terrassa Centre? Com es va viure i com es viu el confinament i el tancament obligat de botigues?

Des de Terrassa Centre s’està treballant moltíssim (des d’aquí el meu agraïment com a associat al nostre equip tècnic) fent un seguiment de tot el que necessita el nostre associat, des d’informar-lo de totes les novetats que van anunciant des de l’Ajuntament com des de la Generalitat, fent difusió via xarxes socials i sobretot responent qualsevol dubte o problema que tinguin en aquest estat d’alarma. Va ser un inici especialment dur, ja que ha estat un fet extraordinari. A mesura que anaven passant les setmanes, necessitàvem rebre notícies positives. És molt difícil imaginar-se els carrers buits, sense la llum del comerç. Esperem ben aviat tornar a una gradual normalitat.

I ara què? O, quan això s’acabi, què?

Doncs de moment paciència i sobretot tenir prudència. Ja que un mal pas endavant pot ser un pas en falç. Hem de ser conscients que serà una normalitat atípica.

Optimista? Pessimista?

Sempre optimista. És cert que durant un temps ens haurem de reinventar i adaptar a les circumstàncies però això segur que ens ajudarà a créixer personalment i col·lectivament.

Tancaran molts comerços? Tenen xifres aproximades de què pot passar?

Està clar que molts estem fent mans i mànigues per poder obrir el dia de demà. El dia d’avui però és complicat tenir xifres, ja que tot és molt recent. Des d’aquí, aprofito per fer una crida a tot aquell que tingui qualsevol dubte/problema a l’hora de gestionar-ho. És un moment més que mai per fer pinya tots plegats. Junts om més forts.

Albira una crisi dura? Albira desenes de persianes baixades?

Sí, està sent i serà una crisi dura, molt dura. És una crisi que afecta pràcticament tots els sectors. Lamentablement ja fa un temps que vivim una situació complicada amb el tancament de comerços, però això ja és un problema que tenim com a societat. Des d’aquí aprofito per fer una crida a què tots valorem tot el que ens dóna el petit comerç, començant amb la llum i vida que donem a les ciutats i sobretot el que aportem al país, recordant que nosaltres paguem tots els nostres impostos i això evidentment és imprescindible si volem una sanitat de bona qualitat, un sistema de pensions just entre molts altres aspectes més que hem de millorar com a societat.

Quan preveu que tot es comenci a normalitzar?

L’inici serà gradual. Crec que la normalitat en la que vivíem no arribarà fins a finals d’any. El ciutadà ha de ser conscient que serà una primavera i estiu força anormals pel que fa la logística dins de cada comerç.

Tanmateix compartirà que ja res, mai, serà igual?

Tampoc seria tan taxatiu però sí, segurament haurem de canviar molts hàbits i costums però ens hem d’agafar a les coses positives que ens deixarà aquest canvi. Adaptar-se és el futur i sobretot pensar que tot això ens farà créixer a tots.

Quins establiments se’n sortiran abans? Hi haurà canvis de model comercial? Veurem altres ofertes que no havíem pensat mai?

És complicat de dir, cada comerç i sobretot cada sector té les seves particularitats. Segur que en el model comercial hi haurà canvis, aquesta crisi els farà accelerar. A part d’això segur que serà un estiu d’ofertes en tots els sectors ja que malauradament la temporada se’ns ha escurçat moltíssim.

Sense l’ajut de les administracions no hi ha futur?

Les administracions sempre hi són, nosaltres com a associació no tenim res a dir de l’Ajuntament, tenim una molt bona relació, estem en contacte analitzant periòdicament la situació tan extrema que estem vivint en aquests moments tan durs. El que sí que necessitem i reivindiquem a la classe política és la implantació dels APEU que és la Llei de les Àrees de Promoció Econòmica i Urbana. És l’eina imprescindible de cara el nostre futur que pretén donar resposta a una de les inquietuds locals més reclamades: crear al centre de la nostra ciutat, un model similar al de les superfícies comercials artificials.

Preocupa que la gent s’hagi acostumat a comprar des de casa?

No, preocupar no és la paraula. El que sí que és cert és que molts comerços hem de fer autocrítica i millorar molt tot el tema de la venda On-Line. Crec honestament que la gent sempre vindrà als nostres comerços, també dins d’ells hem de crear noves experiències. Hem de tenir clar que el concepte que “ens vinguin a comprar” s’ha acabat. S’ha de lluitar per crear il·lusions als clients generant un servei dinàmic i personalitzat.

Vol dir-los-hi quelcom als ciutadans i ciutadanes?

Com a president, m’agradaria tornar a escoltar “Anem el centre que sempre passen coses”. Confieu en el petit comerç i de proximitat que nosaltres hi seguirem a peu de carrer!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa