MónTerrassa
L’episodi d’alta contaminació afectarà Terrassa fins dilluns

Terrassa és un dels 40 municipis de la conurbació de Barcelona inclosos a la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric pels contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), que ara estan afectats pels alts nivells de contaminació ambiental, segons la declaració realitzada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, ja que es compleixen els criteris que contempla la seva activació. L’activació de l’episodi ambiental per alta contaminació sense restriccions de trànsit respon a què les condicions atmosfèriques són desfavorables per a la dispersió i la ventilació de les partícules en suspensió de l’aire, la qual cosa ha provocat que les partícules PM10 hagin superat els valors límits establerts per la legislació a diferents estacions de mesurament de la ZPE.

La normativa contempla que s’activi quan la mitjana diària dels nivells de PM10 del dia anterior hagi superat el valor de 80 μg/m3 a més d’una estació de mesurament integrada en la ZPE i quan la previsió a 24 hores indiqui que els nivells es mantindran elevats i es continuarà superant el valor diari de 50 μg/m3. A Terrassa els nivells són alts, però no superen els límits normatius de 50 μg/m3. No obstant això, al pertànyer al ZPE, la ciutat queda afectada per les mesures de la Generalitat, motiu pel qual l’Ajuntament ha activat les mesures previstes, especialment, les d’avís a la població més sensible i vulnerable. La bonança d’aquests últims dies, amb temperatures inusuals pel mes de febrer, ha provocat que aquesta situació afecti, especialment, a les zones urbanes i, per això, s’aconsella a la ciutadania:

• Realitzar els desplaçaments a peu o amb bicicleta per carrers pocs freqüentats pel trànsit

• Utilitzar el transport públic

• Compartir el vehicle, en cas de fer servir el cotxe particular

• Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc

Aquesta situació provoca l’adopció fins el proper dilluns, 4 de març, de mesures extraordinàries, algunes de les quals són:

• Prohibir l’ús de bufadors i radials sense flux continu d’aigua

• Ajornar totes aquelles tasques que generin pols, especialment a les obres

• Regar les vies de pas i els espais de treball a les obres, en concret, a les

obres de grans dimensions

• Augmentar la neteja de les calçades, especialment a les vies principals

• Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles

fòssils en el cas que encara estiguin engegades

• Suspendre els permisos de crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments

forestals, agrícoles o de jardineria

Trobareu més informació a:

https://www.terrassa.cat/episodis

https://www.terrassa.cat/ca/com-actuar-en-cas-de-contaminacio-ambiental-

atmosferica

Per seguir els nivells de PM10 podeu consultar a:

http://www.bsc.es/caliope/es/pronosticos

www.airenet.gencat.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa