MónTerrassa
L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública, contra l’oligopoli elèctric
  • CA

El Ple ordinari municipal de novembre ha aprovat avui per unanimitat la constitució i els estatuts de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), de la qual Terrassa en formarà part. L’AMEP té per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

Actualment, el sistema elèctric de Catalunya compta amb un gran predomini del consum de combustibles fòssils i una dependència de les centrals nuclears. El compromís de l’Estat amb la Unió Europea (UE) és arribar al 42% d’aportació de les energies renovables al sistema elèctric, partint d’una contribució actual del 18%, que a Catalunya és del 8%. L’Ajuntament de Terrassa lidera el procés de creació de l’AMEP, que es va presentar públicament el 20 de juliol, perquè considera que les administracions municipals són part fonamental del procés de transició energètica, que comportarà una reforma de l’actual model de distribució elèctrica.

El primer pas va ser signar un Protocol d’Actuació, que regulava el marc de col·laboració conjunt amb 47 ajuntaments i entitats per a la seva constitució. L’AMEP està oberta a la incorporació de nous municipis, entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb l’adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica, l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació Nacional d’Autoconsumidors. Pel regidor de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat, Carles Caballero, l’aprovació de la constitució de l’AMEP «representa un pas important en la defensa del municipalisme. Avui dia, molts temes tant d’àmbit social, econòmic, territorial o ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat dels municipis. L’associació és una eina per fer política a una escala superior, permet que treballem plegats per què units, som molt més forts. Amb l’AMEP podrem plantar cara i influir en la profunda reforma del model energètic que està en marxa, podrem treballar per democratitzar el model, per fer-lo més transparent, per fer possible que la ciutadania i les empreses participin, i que no estigui només en mans de l’oligopoli elèctric». El regidor també ha afirmat que «el lideratge que exerceix Terrassa en aquesta iniciativa ens dóna reconeixement i projecció, permet crear sinergies entre la nostra vocació de servei i els beneficis que localment obtindrem».

Integrada per 125 municipis

Actualment, ja són 125 els municipis -entre els quals figuren les quatre capitals de província- i entitats que estan interessades en constituir l’AMEP, que representen més de 3,5 milions de persones d’arreu del país. La meitat ja han aprovat la constitució i els estatuts, com avui ho ha fet el Ple municipal, i la resta ho faran el mes de desembre. La previsió és celebrar l’assemblea constitutiva el gener o febrer de 2021.

D’acord amb els seus Estatuts, els objectius i finalitats són:

 Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica

 Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible

 Intercanviar coneixements i experiències

 Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los

 Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions

D’altra banda, les actuacions per assolir aquests objectius seran:

 Crear un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis

 Organitzar jornades, seminaris i cursos

 Promoure iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca

 Participar en xarxes nacionals, estatals i internacionals

 Incidir en polítiques públiques relatives a l’energia

 Crear una base documental

 Facilitar assessorament tècnic i d’assistència jurídica i administrativa

El finançament de l’associació es basarà, entre altres ingressos, en les quotes dels associats que haurà d’aprovar l’assemblea general un cop s’hagi constituit.

Terrassa com a ciutat promotora

En els darrers anys, Terrassa s’ha convertit en un referent pel que fa a la municipalització del servei d’abastantament d’aigua, en la lluita contra la pobresa energètica i en la reprovació de les decisions d’Endesa contra les famílies més vulnerables. Pel que fa a l’aigua, l’Ajuntament gestiona, des del 10 de desembre de 2018, el servei públic d’abastament i s’ha convertit en un dels municipis més grans de l’Estat que ha apostat per la municipalització. D’altra banda, el Consistori va aprovar als plens municipals de setembre de 2019 i gener de 2020, respectivament, la “Declaració de l’emergència climàtica i ambiental al municipi de Terrassa“, i la “Subscripció dels objectius de la Unió Europea per l’any 2030 de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 40 per cent i d’esdevenir més resilients als impactes del canvi climàtic“. Finalment, al setembre de 2019 una quarantena de municipis van signar la “Declaració de Terrassa“, on els ajuntaments signants afirmaven no tolerar que s’amenacin els drets bàsics a persones protegides per la legalitat actual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa