MónTerrassa
L’Arxiu visibilitza documents protagonitzats per dones
Anna Murià (1923).
Anna Murià (1923). | ACVOC-AHT: 13/19 Anna Murià, col·lecció fotogràfica, id. 85093

!--akiadsense-->

L’Arxiu Històric de Terrassa – Arxiu Comarcal del Vallès Occidental ha realitzat un recull de fons documentals protagonitzats per figures femenines i d’entitats constituïdes principalment per dones en el marc del Dia Internacional de les Dones. L’objectiu és donar visibilitat a aquests fons documentals, atès que en pocs casos les dones són l’eix central dels documents generats.

Tot i que les dones estan presents en tots els fons documentals de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu de Terrassa, només un 0,22% dels documents que conté el fons municipal històric de Terrassa (1828 – 2000) tracten específicament sobre l’activitat associativa o professional de les dones. Entre els anys 1933 i 1998, només 38 registres tracten aquest tema, sense afegir els expedients de personal. Dels 280 fons que l’Arxiu Comarcal té registrats, només un 2,85% estan vinculats a l’activitat específica de les dones.

En l’àmbit associatiu, destaca el fons de l’Associació de Dones de Can Boada (1996 – 2015), entitat creada per dones amb l’objectiu de lluitar per la igualtat entre homes i dones. També cal posar en valor el fons de l’Associació d’Assistents Socials de Sabadell – Terrassa (1961 – 1982), nascuda a partir de les primeres fornades de graduades que vetllaven per les condicions socials dels nous barris obrers.

L’arxiu registra diversos fons personals de dones amb trajectòries importants en l’àmbit de l’activisme, el periodisme, la investigació, la salut o la música entre altres. És el cas d’Anna Murià i la seva filla Eli Bartra, Julia de Pablo, Francesca Llonch, Montserrat Toriella, Rosa Puig i Beneta Trullàs i les germanes Sicart, Maria i Eulàlia. Aquests fons són també un reflex de la visió femenina de l’època, així com de la vida social i cultural de Terrassa. Cal destacar també a Maria Vergés, la primera dona arxivera de Terrassa, que va iniciar el tractament del fons municipal del municipi.

13/48 Francesca Llonch, c. 874.
13/48 Francesca Llonch, c. 874. | ACVOC-AHT

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix