MónTerrassa
L’Arxiu recull imatges, vídeos i documents sobre la crisi del coronavirus

La campanya “#ArxivemlaCovid19 a Terrassa” parteix d’un projecte promogut per l’Associació d’Arxivers de Catalunya – Gestors de Documents de Catalunya per tal que els arxius públics catalans facin un treball participatiu de construcció ciutadana de la memòria de l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19 a la ciutat. La campanya, que s’adapta convenientment al cas de Terrassa, pretén recollir imatges, vídeos, documentació textual i gràfica, que la ciutadania vulgui que es conservi a l’Arxiu Històric com a memòria d’aquestes setmanes.

D’aquesta manera la memòria que quedarà d’aquests fets no serà parcial, ni estrictament institucional, sinó que serà una memòria compartida. Aquesta acció entra dins el concepte d’”Arxiu Social” que l’Arxiu Històric està aplicant els darrers anys a les seves línies d’actuació, per tal de fer de l’arxiu una eina democràtica més de construcció de societats més justes i igualitàries. L’objectiu és que tots els terrassencs i terrassenques tinguin la possibilitat de participar en la creació d’una memòria plural i oberta que pugui ser utilitzada per a comprendre el què estem vivint aquests mesos i com a aprenentatge per afrontar situacions semblants en el futur. Tothom tindrà la possibilitat d’ajudar a construir una memòria col·lectiva àmplia, que reculli tots els punts de vista possibles i que s’ajusti al màxim a la realitat viscuda per tal de poder oferir una imatge completa i real d’una situació excepcional i històrica.

La iniciativa es pot seguir per xarxes socials amb el hashtag #Arxivemlacovid19.

Quina documentació es pot aportar?

• Fotografies i vídeos personals del confinament, dels espais que han quedat buits durant aquests dies, dels balcons, dels aplaudiments a les 20h, de les comunicacions a distància amb familiars i amistats, d’expressions musicals, culturals, artístiques de tot tipus.

• Fotografies i vídeos de l’activitat duta a terme per treballadors/es essencials, en hospitals i centres mèdics, per equips de desinfecció, supermercats, farmàcies i centres públics o privats on s’han realitzat activitats de suport i lluita contra la pandèmia.

• Documents textuals o gràfics, dibuixos, cartells, pancartes, en format paper o digital, fets des del confinament per transmetre emocions i recomanacions a familiars i amistats.

Com s’ha de fer? • Els dispositius des d’on es fan les fotos i els vídeos generen de forma automàtica informació (metadades) sobre l’hora, el dia i el format en què s’han creat. Cal garantir que aquesta informació es troba en els fitxers que s’enviïn. Aquestes dades serviran per contextualitzar millor la documentació.

• Els documents han d’anar acompanyats de les següents dades:

o Autor: nom de la persona física o jurídica productora del material.

o Ubicació: carrer, barri, zona aproximada, d’elaboració del material.

o Títol: acció que es recull, redactada de la forma més breu possible.

o Accés difusió: indicar que es cedeix lliurement el dret de reproduir i consultar el material.

Com es pot enviar el material?

• Enviant el material al mail arxiu.historic@terrassa.cat

• A través de les xarxes socials etiquetant el material amb dos hashtags: #Arxivemlacovid19 (propi de la campanya a nivell català) i #ArxivemTerrassa (propi d’allò que sigui específic de Terrassa)

• Presencialment, quan el confinament hagi acabat, portant les fotos o els vídeos a la seu de l’Arxiu Històric (c/Baldrich, 268).

• Totes aquelles persones que disposinde material que vulguin cedir i tinguin

dubtes, poden escriure al mateix correu arxiu.historic@terrassa.cat

Amb les persones que facin donació d’aquest material es subscriurà, posteriorment, un document d’acord per estipular els criteris relatius als drets d’accés i us públic d’aquesta documentació. La campanya quedarà oberta un cop finalitzada l’etapa de confinament i fins que es determini en posteriors comunicacions.

Nou comentari

Comparteix