MónTerrassa
L’alcalde expressa el seu condol per la mort de Josep Maixenchs

L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha manifestat el seu condol, en nom de la Corporació Municipal, per la mort de Josep Maixenchs, cineasta terrassenc, fundador i director de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Vega ha lamentat “la pèrdua d’una persona clau en la projecció exterior de la ciutat, impulsor d’un centre d’excel·lència, talent, innovació, i creativitat com l’ESCAC, clau amb la seva contribució a la formació de les darreres i actuals generacions de professionals de l’audiovisual, que han situat la ciutat internacionalment amb les seves guardonades produccions.

Una persona amb vocació de servei, amb compromís amb el país i amb la seva cultura, que va dedicar la seva vida en cos i ànima al cinema”. Maixenchs va néixer a Terrassa l’any 1943. Format en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (UB) i en Cinematografia per la Universitat de Valladolid i el Centre Internacional de les Arts Escèniques i de la Comunicació Social de Roma, Josep Maixenchs i Agustí va fundar l’ESCAC el 1994, i en va ser el seu director fins l’any 2013. Ha dedicat la seva vida a l’ensenyament i la difusió del cinema a través de l’activitat docent i la participació activa en diversos festivals de cinema. També va produir nombrosos curtmetratges mitjançant la productora Escándalo Films, creada per l’ESCAC per fer de pont entre el món acadèmic i el món professional.

L’Ajuntament de Terrassa li va concedir la Medalla d’Honor de la Ciutat el 2012 en reconeixement a la seva trajectòria cultural i educativa desenvolupada al llarg de la seva vida i per l’aposta personal de crear una escola de referència dins l’àmbit cinematogràfic i situar-la a Terrassa, per tal de configurar una oferta formativa que ha esdevingut un eix central dins el projecte de la nostra ciutat de crear un clúster audiovisual. També el 2012 va rebre la creu de Sant Jordi “per la seva destacada aportació a l’audiovisual, especialment com a fundador i director de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que contribueix notòriament a la consolidació del sector al país i a la seva projecció”. Al llarg de la seva trajectòria, Maixenchs ha rebut nombrosos reconeixements del món audiovisual. Entre ells, el Premi González Sinde de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya (2005); el Premi Maria Honorífica del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya – Sitges (2010), en reconeixement a la seva carrera. També era membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català. El 2015 el cineasta terrassenc també va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cultura, així com també va rebre el Premi Nacional per la rellevància de la seva tasca educativa al capdavant de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Dos anys més tard va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona per la seva contribució a la formació de les últimes i actuals generacions de professionals de l’audiovisual, que han projectat Barcelona al món amb nombroses produccions guardonades.

Nou comentari

Comparteix