MónTerrassa
L’Ajuntament pren mesures per reduir la plaga de l’escarabat de l’om a Terrassa
  • CA
L'escarabat de l'om o galeruca està envaïnt Terrassa
L’escarabat de l’om o galeruca està envaïnt Terrassa | Albert Prieto

!--akiadsense-->

Aquest passat cap de setmana, una lectora de Món Terrassa, es queixava de la proliferació d’un petit insecte que envaïa les cases i carrers que es trobaven propers a la zona del Parc de Vallparadís, al barri de Can Palet. La notícia ha causat una forta reacció a les xarxes socials, on han estat molts els comentaris procedents de veïns de diversos barris a la zona verda, com Cementiri Vell o Can Jofresa, que han manifestat també la seva preocupació i malestar per aquesta plaga de l’escarabat de l’om o galeruca.

La galeruca de l’om (Xanthogaleruca luteola) és un escarabat que s’alimenta de les fulles dels oms, tant en fase de larva com en fase adulta, provocant defoliacions (pèrdua de fulles) a l’estiu. Els adults passen l’hivern refugiats i a la primavera s’alimenten de les fulles on fan la posta. Les larves que surten d’aquests ous continuen menjant les fulles fins a la seva maduresa, fase en la que passen a l’estat de pupa refugiades en esquerdes, troncs,…, per a metamorfosar-se en adult.

Segons han manifestat fonts municipals a Món Terrassa, en aquests moments la plaga a la ciutat es troba en fase d’adults. “Es poden veure restes de postes buides i sense apreciar larves. Atenent al nivell de defoliació dels arbres (i per tant d’aliment per a la plaga) aquesta generació d’adults ha de ser l’última d’aquest any”, expliquen. I subratllen que aquesta plaga cada any prolifera, tanmateix, reconeixen, que aquest any a causa de les altes temperatures ho ha fet amb major “virulència”.

Insecte inofensiu però molest

Així mateix, des del serveis tècnics recorden que com a qualsevol plaga fitosanitària la seva gestió i tractament queda regulada per la normativa europea sobre l’ús sostenible dels productes fitosanitaris. Aquesta normativa, per tal de millorar la salut de les persones, “restringeix al màxim possible la utilització de productes de síntesi química per combatre aquests tipus de plaga en parcs i jardins urbans”. En aquest cas concret de la galeruca, matisen, “els productes indicats per al seu tractament químic no estan autoritzats per al seu ús a parcs i jardins (per les propietats toxicològiques dels productes, d’acord a l’Annex VIII del Real Decret 1311/2012)”.

Igualment, exposen que “es tracta d’un insecte inofensiu per a les persones però molest durant aquesta època de l’any”. Preguntats algun consell o ajuda per a les persones que l’estan patint, manifesten que “una mesura contra aquest insecte, i innocua per a les persones, és ruixar amb aigua (per acció mecànica arrossega i mulla les ales de l’insecte, i per tant es debilita)”. ​I avancen que aquesta setmana es preveuen pluges, “en funció de si es produeixen o no, es farà aquesta acció i s’informarà mitjançant la pàgina web d’avisos fitosanitaris (www.terrassa.cat/avís-de-tractament-fitosanitari)”, sentencien.

El petit insecte es pot veure i sentir, sobretot, al parc de vallparadís
El petit insecte es pot veure i sentir, sobretot, al parc de vallparadís | Albert Prieto

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa