MónTerrassa
La pandèmia redueix en mil tones els residus comercials generats a Terrassa el 2020
  • CA

La recollida selectiva de residus necessita una empenta. Així es desprèn de les dades recollides aquest 2020 pel Consorci per a la Gestió de Residus el Vallès Occidental, a través d’una nova aplicació, l’Observatori de Residus. Durant el 2020 les selectives han pujat un 1’5% un increment positiu però insuficient per assolir els objectius de reciclatge de la Unió Europea i la voluntat de lluita contra el canvi climàtic.

El president el Consorci de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López, explica que “si haguéssim de posar un titular a l’evolució de les recollides selectives a la comarca seria: estem millorant però hem de ser més ràpids. El planeta no pot esperar més”. “És cert que des de fa un anys portem una tendència creixent en la separació i el reciclatge però aquesta tendència l’hem de poder accelerar”. López ha explicat que “es pot comprovar com els municipis que han adoptat el Porta a Porta com a formula de recollida han augmentat exponencialment el percentatge de recollida. Aquest és el cas de Vacarisses, Ullastrell… En aquest darrer cas, el canvi s’ha donat en sis mesos passant del 42 al 89% de recollida selectiva”.

El 2020 ens deixa un augment de la recollida selectiva de l’1’5 %, un petit augment però que consolida una tendència creixent. A nivell de comarca, passem del 41 al 42’5% de recollida selectiva. A Catalunya el 2019 estaven al 45%. La resta s’incrementa en un 1’3%. Cada vallesà ha produït 435 quilos de deixalles, un 3% més que l’any passat. D’aquestes, 250 quilos han estat de resta i 185 de selectiva. Això vol dir que generem cada dia cada persona 1’2 quilos de residus. Respecte fa 5 anys, aquesta xifra ha pujat molt: hem passat de 398 quilos per persona i any als 435 quilos per persona i any a nivell comarcal, havent-hi municipis vallesans amb més de 550 quilos per persona i any.

L’assignatura pendent segueix sent la matèria orgànica però s’entreveu una tendència positiva amb un increment del 5% el 2020. En 3 anys hem incrementat un 20% la recollida d’orgànica, però la comarca es situa encara en menys de la meitat del que hauríem de recollir. Pel que fa les fraccions, destaca un important increment dels envasos un 13%. El 2020 se n’han recollit el 40% més que fa tres anys.

Més residus en els municipis més residencials

El president del Consorci ha explicat que “tot i ser un any de pandèmia, i tot i que en un primer moment poguéssim pensar que aquesta afectaria la separació dels residus, podem dir que la Covid no ha tingut un gran impacte a la nostra comarca. Segurament pel fet que no es tracta d’una comarca amb un alt nombre de visitants i on el caràcter residencial és important. La diferència ha estat en l’increment en residu residencial i la davallada en residu comercial”.

El que sí que es constata és que en els municipis més residencials si que s’ha incrementat la generació de residus més d’un 10%. Municipis com Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Llorenç Savall, Vacarisses o Viladecavalls registren aquest increment. En aquests municipis també es constata un increment de tones per fracció vegetal. Es tracta de poblacions molt residencials i amb cases amb jardí o segones residències que s’han convertit en primera residència durant la pandèmia.

Així mateix s’ha notat una davallada dels residus comercials. Per exemple, a Terrassa passant de 3.400 a 2.400 tones anuals de residus comercials. També com ja s’ha vingut explicant els darrers mesos, s’ha produït un increment de dos residus especialment domèstics: l’oli de cuina i les capsules de cafè.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa