MónTerrassa
La Diputació engega el dispositiu de prevenció d’incendis forestals
  • CA

La Diputació de Barcelona inicia divendres vinent, 16 de juny, la campanya 2017 d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI), un programa de suport als municipis en la prevenció de focs al bosc durant els mesos d’estiu i que es realitza en col·laboració amb 269 ajuntaments, 118 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF.

Aquest any, la campanya, que arriba a la 21ena edició i finalitzarà l’1 de setembre, comptarà amb un dispositiu integrat per un total de 266 persones contractades, a més dels 14 enginyers de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, que coordinen el conjunt del dispositiu.

El Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) és un dispositiu que abasta el conjunt de la demarcació de Barcelona, amb una extensió de 475.502 hectàrees forestals, dividida en tres sectors de prevenció com són el Central (Bages, Berguedà, Osona i Moianès), el Metropolità Sud (Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat i Garraf) i el Metropolità Nord (Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental).

En conjunt, el Pla compta amb un total de 90 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa i 8 centres de control per centralitzar avisos i incidències.

El PVI té com a objectius reduir el nombre d’incendis mitjançant la sensibilització a la població i la detecció de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal amb informadors que recorren un total de 90 rutes per zones forestals, així com pels vigilants situats en punts fixos d’observació.

En la presentació d’aquest dispositiu a Moià, el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, juntament al diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, han volgut remarcar que amb aquest Pla «volem fer una prevenció pedagògica i formativa a través del personal que integra el PVI, entre la població, especialment en aquells punts del territori més sensibles als incendis».

Guiteras també ha volgut destacar el paper de les ADF en la prevenció d’incendis als bosc, buscant fórmules per reduir el risc de propagació en un territori amb una vegetació que és propensa als incendis. En aquesta línia ha assenyalat la convocatòria dels Premis anuals a la Prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona adreçat a les agrupacions de defensa forestal, i que en l’edició d’aquest any serà per a idees i projectes a realitzar l’any vinent i que siguin innovadors en la prevenció de foc al bosc.

El vicepresident primer també ha recordat que des de la Diputació de Barcelona es fan mesures de prevenció al llarg de l’any, amb programes com els de la neteja de franges perimetrals de vegetació en nuclis de població i urbanitzacions, i que són de vital importància per evitar la propagació dels focs en zones de residència.

Sector de prevenció Metropolità Nord

Pel que fa al sector de Prevenció Metropolità Nord, que comprèn les comarques del Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental, el dispositiu estarà format per un total de 99 persones, tres de les quals són enginyers i sis són operadors situats als centres de control de Mataró i Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), que cobriran 27 rutes pel conjunt del territori així com per 15 punts fixes de guaita situats al Parc Natural del Montseny, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i els parcs del Montnegre – Corredor, Serralada de Marina i Serralada Litoral.

El Pla també disposa de dos centres de suport situats a la sala central de control del Cos d’Agents Rurals a Torreferrussa, al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, i l’altra situat a la mateixa seu de la Diputació de Barcelona des d’on es realitzen funcions de control central del dispositiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa