MónTerrassa
Illa no descarta relaxar l’ús de la mascareta des dels 6 anys
  • CA

El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, no descarta relaxar l’obligatorietat de l’ús de mascaretes a l’escola a partir dels 6 anys si les condicions ho permeten, al mateix temps que ha recalcat que són les comunitats autònomes les que tenen la potestat de tancar col·legis en cas de “transmissió generalitzada i sostinguda”, que seria la “mesura més extrema”. Així ho ha posat de manifest el ministre en roda de premsa en Moncloa en ser preguntat per la previsió de la Generalitat de Catalunya, que aquest mateix dijous va anunciar que, a causa de la situació epidemiològica en la qual es troba, la “majoria” d’alumnes de més de 6 anys haurà de portar mascareta a les aules (abans ho havia establert en els 12 anys). “Ahir acordem conjuntament totes les CC.AA usar la mascareta en l’entorn educatiu a partir dels 6 anys, aquesta és una acció coordinada de salut pública que va rebre un suport total”, ha assegurat Illa, malgrat que Andalusia també va assegurar que diverses comunitats autònomes havien sol·licitat establir que l’ús de mascareta sigui obligatori quan no es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres i viceversa. En qualsevol cas, el ministre s’ha obert a anar “revisant” la mesura, en funció de com evoluciona la situació.

“És veritat que si en unes setmanes, tant de bo fos així, hi hagués una situació que permetés relaxar aquesta mesura, l’adoptaríem, però ahir l’acord que adoptem va ser aquest i totes les CC.AA van entendre que, juntament amb altres mesures, era el correcte”, ha dit en relació als acords aconseguits aquest dijous entre Govern i autonomies en la Conferència multisectorial de Sanitat i Educació. Respecte al tancament de col·legis, ha assenyalat que són les comunitats autònomes les que tenen competències tant en Sanitat i Salut Pública com en Educació, encara que el ministeri pot recolzar si hi ha casos que requereixen una anàlisi una mica més profund. “Però qui té la potestat de decretar això són les CC.AA”, ha assenyalat. Illa ha recordat que el document sobre detecció de casos i brots a l’escola es va acordar en la ponència d’Alertes i Resposta Primerenca i va ser validat per la Comissió de Salut Pública. “Són documents en constant revisió en funció de l’evidència científica que anem rebent i em vaig comprometre en el proper Consell Interterritorial a fer una nou relectura d’aquest document”, ha afegit.

Així, ha recordat que estableix com reaccionar davant un brot, considerat així en un centre educatiu quan hi hagi tres o més casos. Davant un cas positiu, segons ha assenyalat, si es dóna en un grup de convivència estable totes les persones han de cuarentenar i, si es dóna un aula, han de cuarentenar aquelles persones que són contacte estret. Si hi ha més d’un cas positiu amb vincle epidemiològic s’actua de la mateixa manera. Ha reiterat que si hi ha més d’un cas sense vincle epidemiològic, s’ha de fer una anàlisi conjunta d’indicadors, estudiar cas a cas, veure què ha passat i a partir d’aquí prendre decisions, que van des de suspendre temporalment un grup, una classe o un cicle, fins a la mesura més extrema, que solament es decretaria en el cas que hi hagués una transmissió “generalitzada i sostinguda al centre educatiu” per temporalment també arribar a decretar el tancament de l’escola. Illa ha insistit que una de les conclusions a la qual es va arribar a la reunió d’aquest dijous va ser que “cal tornar al col·legi, a les classes. “Cal engegar el sistema educatiu de forma presencial. Hi ha un entorn segur i es donen les condicions”, ha subratllat. En relació a l’evolució de la pandèmia i l’obertura de col·legis, ha dit que la conclusió és que s’ha d’iniciar l’activitat educativa de forma presencial perquè és “un dret a l’educació i hi ha garanties de fer-ho amb seguretat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa