MónTerrassa
Hedy Lamarr, pionera del wifi, ja té una plaça dedicada a Terrassa

La Comissió del Nomenclàtor d’Espais Públics de Terrassa, adscrita a la regidoria de Cultura, ha decidit diversos canvis en el Nomenclàtor de la ciutat que s’han fet efectius a través de dos decrets signats per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, amb dates 21 i 25 de gener de 2021. Es decreta posar el nom de Hedy Lamarr a la plaça de la zona universitària, situada al carrer de Colom, en honor a la científica i inventora d’un sistema de codificació secreta de transmissions de ràdio que va ser utilitzat més tard per a la telefonia mòbil i les xarxes sense fils (wifi).

Un cop finalitzat el procés participatiu que es va posar en marxa el passat 11 de novembre, el nom de l’actriu, productora i inventora Hedy Lamarr (1914-2000) va ser el més votat entre la comunitat universitària de la ciutat per seleccionar una proposta de denominació de la nova plaça ubicada al carrer de Colom, davant de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). Es tracta d’un nou espai sorgit desprès de la reurbanització de la zona que ocupava l’antiga fàbrica Flotats. El procés participatiu, impulsat per l’Ajuntament de Terrassa a través del Servei d’Universitats, estava obert a tota la comunitat universitària de la ciutat (alumnat, professorat i personal d’administració i serveis PAS) a través d’un qüestionari enviat a les diferents escoles i centres universitaris de la ciutat (Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual, ESEIAAT; Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa, FOOT; Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia, CITM; Euncet Business School; Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, ESCAC; Escola Superior de Comerç i Distribució, ESCODI i la Universitat Oberta de Catalunya, UOC).

Els mateixos centres universitaris en coordinació amb la Comissió del Nomenclàtor, presidida per la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, van proposar els noms de cinc dones que han destacat al llarg de la història dins l’àmbit científic per donar nom a la nova plaça:  Ada Lovelace: Londres 1815-1852. Matemàtica i pionera de la informàtica mecànica.  Elena Piscopia: Venècia 1646-Pàdua 1684. Va ser la primera dona en obtenir un doctorat. Estudià filosofia, matemàtiques i teologia.  Hedy Lamarr: Viena 1914-Altamonte Springs 2000. Actriu, productora i inventora.  Quitèria Tarragó: Les Piles 1896-Vilafranca del Penedès 1980. Llevadora, activista i primera dona regidora a l’Ajuntament de Terrassa.  Maria la Jueva: Alexandria (entre els segles I-II?). Primera dona alquimista i gran descobridora de la ciència pràctica.

Finalment, i un cop tancat el procés el passat 23 de novembre amb un total de 621 vots recollits, el nom que ha comptat amb més suports ha estat el de Hedy Lamarr, amb un 47 per cent dels vots recollits. El Servei d’Universitats va fer arribar la proposta a la Comissió del Nomenclàtor per a la seva validació.

Hedy Lamarr (Viena, Austria 1914-Altamonte Springs, USA 2000), inventora i actriu Hedwig

Eva Maria Kiesler, coneguda com a Hedy Lamarr, va ser actriu de cinema i inventora austríaca amb una gran contribució a la societat, relacionada amb el camp de les comunicacions sense fils, en concret, va ser coautora de la tecnologia en la qual es basa el Wi-Fi modern, les xarxes mòbils i els dispositius Bluetooth. Hedy Lamarr va néixer en el si d’una família jueva i als 19 anys es va casar amb Friedrich Mandl, un empresari armamentístic austríac, feixista i amb contactes amb el Partit Nazi. Durant els quatre anys de matrimoni es va convertir en una reclusa a casa seva fins que l’any 1937 va fugir disfressada a París. De París va marxar a Londres on va conèixer Louis B. Mayer, el president de la Metro Goldwyn-Meyer, qui li va oferir un contracte a Hollywood. Lamarr va desenvolupar la seva carrera com a actriu, però també es va dedicar a les ciències aplicades. Així, l’any 1942 va inscriure la patent d’un mètode de codificació de transmissions anomenat “espectre eixamplat per salt de freqüències”, creat pel radioguiatge dels torpedes americans durant la II Guerra Mundial. Aquest mètode s’utilitza actualment per a sistemes de posicionament per satèl·lit com el GPS i va ser el precursor del que ara anomenem Wi-Fi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa