MónTerrassa
El Grup Social ONCE celebra Santa Llúcia, patrona de les persones cegues
  • CA

El Grup Social ONCE celebra el proper diumenge dia 13 de desembre la festivitat de Santa Llúcia, patrona de les persones cegues i data del 82 aniversari del naixement de l’ONCE. Ho farà al costat de tota la societat, les més de 73.000 persones que formen la plantilla del Grup Social ONCE i altres 72.000 afiliades a l’Organització, en un programa especial que s’emetrà per televisió i xarxes socials amb l’ànim de mantenir l’esperit d’unitat i il·lusió que sempre ha presidit aquest data tan especial. “Aquest any, ens toca celebrar Santa Llúcia d’una manera diferent…. però d’una manera igualment molt especial. Volem compartir il·lusió, escalfor i companyia per sentir-nos ben a prop els uns dels altres. L’empenta de la nostra gent per sortir endavant i la solidaritat de la societat que ens dona suport. I animar-nos tots plegats en aquest any tan dur!, apunta Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya. La gala serà retransmesa de forma audiovisual i sonora per diferents canals. Es podrà seguir a partir de les 11.00 hores a través d’un Smartphone, una Tablet o un ordinador a www.once.es.

A més, per facilitar l’accés a l’esdeveniment a les persones cegues que ho necessitin o tinguin més dificultats, des del centre d’atenció telefònica d’Ilunion es realitzaran fins a 2.500 trucades telefòniques que es connectaran directament amb l’àudio de la gala per a persones amb més dificultats o que viuen soles. Durant la Gala Santa Llúcia ONCE 2020 es realitzarà un repàs de les accions realitzades durant aquest any i s’observarà com ha estat la seva adaptació durant aquests nou mesos de pandèmia. Per commemorar aquesta data tan assenyalada per a la família del Grup Social ONCE, també s’anima a tota la ciutadania a participar amb fotos amb el seu cupó o altres en xarxes socials amb els hashtags #LaIlusiónPuedeConTodo #SantaLucía.

82 anys de història

Les persones cegues han destacat sempre per la seva lluita contra l’adversitat. Potser per això, el 13 de desembre de 1938, en plena Guerra Civil, un grup d’elles va decidir rebutjar la pensió que els oferien i unir les rifes que les persones cegues. El 8 de maig de 1939 arrenca la venda del cupó conegut llavors com “procecs”, inici i base d’un model social únic al món. Perquè els cecs d’aquí aspiraven a més a la formació i al desenvolupament en altres professions. En els anys 60 del segle XX es van crear centres de formació pioners, com tallers, l’Escola de Telefonia, el Centre de Formació Professional o l’Escola Universitària de Fisioteràpia, que inicien un trajecte cap a la integració social i laboral, també de les dones cegues. Al començament dels anys 70, les persones cegues volen participar en la vida institucional, en el seu futur. L’ONCE obre el seu procés de democratització, i les primeres eleccions democràtiques de l’ONCE (19 de gener de 1982), inauguren la modernització i la participació. El 2 de gener de 1984, el sorteig de l’ONCE passa a ser nacional, els cupons tenen quatre xifres i els premis augmenten. El nou producte diari creix al ritme de La il·lusió de tots els dies -eslògan de la ja llegendària campanya publicitària- que s’ha colat a totes les llars. Els ciutadans recolzaven la modernitat, donaven suport a l’ONCE. L’1 d’octubre passarà alguna cosa que portarà cua”, com deia la nostra publicitat el 1987: El Cuponazo amb la seva oferta de 100 milions de pessetes pel preu de 100 pessetes va triomfar al carrer. Neix el 1990 la Fundació ONCE del Gos Guia i en una altra data absolutament clau, 1988, es crea la Fundació ONCE per a la cooperació i inclusió social de persones amb discapacitat, que es convertirà en la millor dotada del món i palanca d’acció clau per a aquest col·lectiu.

Els 90 són anys de creixement. El 1992 el país viu el somni olímpic i paralímpic, on els esportistes amb discapacitat arriben a unes cotes esportives i d’impacte mediàtic inèdites fins al moment. El 92 és també l’any en l’Exposició Universal de Sevilla, on Fundació ONCE impulsa l’accessibilitat i sorprèn el món amb el seu pavelló.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa