MónTerrassa
El Grup d’Intervenció dels Mossos entrena en un hotel abandonat entre Sabadell i Terrassa
  • CA
El Grup d'Intervenció dels Mossos d'Esquadra
El Grup d’Intervenció dels Mossos d’Esquadra | Europa Press

!--akiadsense-->

El Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos d’Esquadra, grup especialitzat que treballa a requeriment d’altres serveis de el cos, incorporarà en pocs mesos un nou dron per poder realitzar treballs de vigilància i protecció, un ‘Black Hornet’, que té la mida i l’aspecte d’una libèl·lula. El ‘Black Hornet’, el que pretén, és poder fer la funció de vigilància però en format més petit, per passar desapercebuts.

El cap de l’GEI, que no vol revelar el seu nom per l’anonimat del grup, ha explicat que actualment són un total de 40 efectius, que realitzen entrades i registres “d’un grau de complicació elevat o on pugui haver-hi armes de foc, grups de crim organitzat o d’un perfil criminal elevat “: segrestos, narcotràfic, extorsions, terrorisme, protecció de personalitats, VIPs de certa entitat amenaçats, atemptats o trasllats penitenciaris d’alt risc.

El responsable del GEI ha expressat que actualment la majoria de les seves actuacions, unes 100 a l’any menys el 2017, quan van ser unes 150 pels atemptats de Barcelona i Cambrils, són intervenir o desmantellar les plantacions de marihuana, “perquè s’ha professionalitzat molt, i moltes vegades intervenen grups de crim organitzat d’alt nivell que van equipats amb armes i preparen trampes perquè no accedeixi ningú a les plantacions “.

Aquesta unitat dels Mossos, treballa diferents especialitats per fer front a qualsevol operativa, encara que tots tenen coneixement de tot: un grup realitza obertures amb explosius per facilitar l’accés als llocs d’intervenció; un altre grup de tiradors d’arma llarga dóna seguretat a el grup o es col·loca en llocs elevats per protegir l’entorn; un grup de sanitaris respon en cas necessari; un grup d’escaladors fa descensos des d’helicòpters o edificis, i un altre grup de tècnics es dedica a fotografiar amb càmeres, filmacions, drones, càmeres tèrmiques o visors nocturns.

Dones al GEI

Al GEI actualment no hi ha dones perquè les proves que es demanen per accedir a la unitat són les mateixes per a homes i per a dones, però el comandament del GEI ha assegurat que estan “avaluant molt seriosament que la dona tingui un paper en la unitat i que tingui cabuda, no ha d’estar limitat només als homes “. En aquesta unitat intenten estar preparats contínuament, entrenen tècniques i continguts, i destinen un 80% del seu temps a practicar i entrenar per poder afrontar les diferents situacions que es puguin trobar.

A l’entrenament al que va assistir Europa Press, es van poder observar els entrenaments de tir i els simulacres de les intervencions que realitzen els agents del GEI per practicar en un hotel abandonat entre Sabadell i Terrassa. El cap policial ha explicat que intenten practicar en diferents escenaris i entrenen en combois de tren o autobús per aprendre a obrir les portes o accedir a la zona de l’conductor, però també entrenen en “instal·lacions sensibles que estiguin catalogades de risc” per practicar per als atemptats, com el Camp Nou, al Palau Sant Jordi, l’Estadi Olímpic, o també en un hotel abandonat a Sabadell .

Accedir al GEI

Per accedir al GEI, primer s’han de passar les oposicions dels Mossos d’Esquadra i, un cop dins, aprovar altres oposicions internes de la unitat –pruebas físiques, entrevista i proves psicotécnicas–. Un cop aprovades les oposicions internes, es porten als futurs integrants de la unitat 15 dies, on els sotmeten a proves de vertigen, fòbies d’animals, foscor, claustrofòbia, poc descans, molta exigència física i treball mental, per veure la capacitat de resistència que tenen, i superats els 15 dies, estan un any de pràctiques i després accedeixen a el grup. El comandament ha destacat el “imprescindible treball d’equip, el sentiment de pertinença, la identitat que suposa estar al GEI i l’equip molt cohesionat” que tenen, i que l’any que ve volen fer una nova convocatòria perquè més persones puguin accedir a la unitat –la darrera convocatòria va ser fa quatre anys, i dels 400 candidats, només 13 entraron–.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa