MónTerrassa
GRÀFIC | Presència alta de la Covid a les aigües residuals de Terrassa
  • CA
Mapa on s'han analitzat les aigües residuals
Mapa on s’han analitzat les aigües residuals | Salut

!--akiadsense-->

La plataforma https://sarsaigua.icra.cat/ que informa de la presència i les oscil·lacions de rastres genètics del virus SARS-CoV-2 a les aigües residuals d’entrada de diverses depuradores catalanes. Amb controls analítics duts a terme en un total de 56 depuradores catalanes que sanegen el 80% de les aigües residuals generades a Catalunya, el Departament de Salut i el Procicat disposen d’una variable més a l’hora de prendre decisions per reduir la propagació del coronavirus.

El monitoratge consisteix en la presa de mostres a l’aigua d’entrada de les depuradores (abans del seu tractament). Posteriorment, les mostres es transporten, amb totes les mesures de seguretat, a 3 laboratoris vinculats als centres de recerca i tecnològics de referència (2 d’ells altament especialitzats i vinculats al món universitari). La quantificació de les traces genètiques del SARS-CoV-2 es fa mitjançant l’amplificació de l’ARN present a les mostres amb un mètode on s’analitza la concentració de l’ARN viral mitjançant una PCR quantitativa. Els resultats es tenen en 48 hores.

L’evolució temporal mostra un augment del número d’EDARs en què els gens virals no només són detectables, sinó que incrementen fins a concentracions elevades (verd → groc → taronja → vermell). Això indica un augment en la circulació del virus entre la població assistida per aquestes EDARs i que, malauradament, coincideix amb l’evolució de la pandèmia al país.

Les aigües de la EDAR de Terrassa (que també inclouen la urbanització Les Pedritxes de Matadepera i Sant Quirze del Vallès) mostren una circulació del virus alta. I respecte la mostra anterior s’observa una tendència a l’alça.

Gràfica de l'índex de contaminació

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa