MónTerrassa
El Govern suspèn l’obligació d’ensenyar el passaport covid a la restauració

La Comissió Delegada de la covid-19 ha decidit suspendre des d’aquest divendres al migdia i almenys fins dilluns l’obligació de presentar el passaport covid a bars, restaurants, gimnasos i altres equipaments, degut als problemes tècnics que té la web de La Meva Salut. La gran demanda del passaport en les últimes hores, més de 300.000, ha bloquejat la web i fa que molts ciutadans no puguin obtenir el certificat, que seguirà sent obligatori per entrar a l’oci nocturn com fins ara. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que dilluns es tornarà a revisar la situació per decidir quan es torna a implantar l’obligació.”L’eina funciona, no ha sigut precipitat (ampliar l’ús del certificat), però sí que hem d’analitzar què ha passat des d’ahir a la nit fins avui amb aquest tràfic intens”, ha afirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest divendres al migdia a Vic. Concretament, aquest dijous es van emetre 174.300 certificats i aquest divendres uns 140.000 més. I en els últims quatre dies, la xifra ascendeix a 707.000 certificats.

Durant una atenció als mitjans, ha anunciat que des de la Comissió Delegada de la covid-19 (un nou òrgan de coordinació amb el Procicat) s’ha decidit una suspensió temporal davant els problemes per poder descarregar-se el certificat. Argimon ha dit que “no té sentit” mantenir la mesura si no s’ha pogut garantir la descàrrega el primer dia que entrava en vigor l’ampliació. D’altra banda, ha detallat que es donen de temps fins dilluns a la tarda per analitzar les causes d’aquests problemes tècnics alhora que no ha descartat “reforçar-lo”.

Malgrat tot, ha insistit que l’eina la Meva Salut s’ha demostrat que funciona durant tota la pandèmia tot posant l’exemple de l’oci nocturn, on no hi ha hagut problemes per accedir al sistema. Des de l’1 de juliol s’han descarregat prop de 10 milions de certificats digitals de vacunació.

Guardar-ho al mòbil i no acudir als CAP per demanar-ho imprès

El titular de Salut ha demanat “paciència” als ciutadans i que aprofitin el cap de setmana per descarregar-se el document. També ha demanat que no vagin als Centres d’Atenció Primària (CAP), on aquest matí ja hi havia cues per demanar-ho en paper, ni tampoc trucar al 061 com ja han detectat. Pel que fa a les persones grans, ha demanat als familiars que els ajudin amb la descàrrega. Un cop imprès, ha insistit en guardar-ho al mòbil per no haver d’anar-lo descarregant cada cop que es necessiti.

En relació a les queixes del sector de la restauració que senten que han de fer de “policies” i no deixar passar als clients no aptes, Argimon ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana perquè “no es pot posar policia” a tot arreu per assegurar que es compleixen les normatives. També ha admès que comprovar amb el web ‘Verifica covid-19’ si el client porta un certificat sense haver estat manipulat és “una mica més de feina”, però ho ha relativitzat dient que la covid-19 ha portat “més feina” a molta gent, tot posant els sanitaris d’exemple. Així mateix, ha assenyalat que l’aplicació només indica un semàfor verd o vermell, en cas que el QR hagi estat manipulat, però que no fa cap tasca de traçabilitat.

Una bona pràctica a altres països

Argimon ha assenyalat que el passaport covid està funcionant amb èxit a indrets com França i Dinamarca, on s’ha aconseguit l’objectiu d’augmentar les vacunacions. I ha remarcat que és una “capa més” de protecció entre vacunats i no vacunats que permetrà també veure la seva utilitat en el control de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa