El Govern ha reconegut “incidències i disparitat” en l’aplicació del nou protocol de la Covid-19 als centres educatius que s’ha començat a aplicar aquesta setmana amb la tornada a l’escola després de les vacances de Nadal. Els responsables del protocol s’han reunit aquest dijous amb els directors de centres per aclarir qüestions, com demores en la recepta per al test d’antígens quan l’infant ha estat contacte estret d’un positiu.

Aquesta ha estat una de les qüestions que ha generat més dubtes i inquietud en la reunió: que el test d’antígens per als alumnes que siguin contacte estret d’un positiu i que no hagin de fer quarantena sigui recomanable però no sigui obligatori. “El test és una recomanació, però no és obligatori, per tant l’alumne pot seguir anant a l’escola si no se’l fa o se’l fa més tard”, ha aclarit la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso. Tot i així, ha assenyalat que la situació ideal seria fer-se el test i esperar a tenir el resultat negatiu per portar el fill o filla a l’escola i també ha recordat que és molt important que l’infant no vagi a l’escola quan tingui símptomes de nova aparició, tant si ha estat contacte com no. 

En aquest sentit, Asso ha lamentat els canvis sobrevinguts pocs dies abans de la tornada a l’escola, derivats dels acords de la Comissió de Salut Pública de divendres: “No hem tingut els tempos que hauríem necessitat per fer totes les comunicacions prèvies. Ha estat una contrarellotge des del dia 9 i la informació no sempre ha arribat de la manera idònia ni amb els temps que volíem”. Malgrat tot, ha comunicat que ara tothom té la informació i “sap on ha d’anar”, i s’ha mostrat confiada que els desajustos quedaran solucionats aviat.

Els protocols

Així doncs els protocols son els següents. Pel que fa als alumnes d’ESO i d’educació especial que estiguin immunitzats -vacunats o que hagin passat la malaltia en els darrers tres mesos- no hauran de fer quarantena. En el cas dels vacunats, es podran fer un TAR a la farmàcia; no els que hagin passat la malaltia en els últims tres mesos perquè es considera que les possibilitats de reinfectar-se en aquest període són “ínfimes”. Els no immunitzats hauran de fer quarantena i no se’ls farà test en aquest moment de la sisena onada, on la transmissió és tan alta. 

Els alumnes d’educació infantil i primària no hauran de fer quarantenes si els casos no són més de cinc a l’aula (o el 20% en el cas de grups poc nombrosos). Els alumnes que no hagin passat la malaltia en els últims tres mesos, tant vacunats com no -es poden vacunar els infants a partir de 5 anys i en aquests moments molt pocs tenen la pauta completa-, es podran fer un test: a l’atenció primària els d’infantil i a la farmàcia els de primària.

Nou comentari