El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la cancel·lació definitiva del programa Imserso pel que resta de temporada com a conseqüència de la covid-19. Instants abans, el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, ha explicat a la comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat al Congrés. Segons Álvarez, seria una “insensatesa” mantenir els programes amb l’alt grau de contagis que encara hi ha a l’Estat i tenint en compte que en aquests viatges es concentren un alt grau de persones d’edat avançada en busos i trens. Álvarez ha afirmat que l’executiu treballa “des de ja” en la nova temporada i que les activitats s’adaptaran al context sanitari actual. Els viatges es van deixar d’oferir fa mig any, des que l’expansió dels contagis va obligar l’Estat a decretar l’estat d’alarma i ara el govern espanyol ha optat per anul·lar-los de manera definitiva.

“Després de mesos hibernats aquests programes, no té sentit de mantenir-los hibernats en el que queda temporada perquè d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries no es podrà remprendre en els termes dels plecs”, ha justificat Álvarez, que ha garantit que el programa “es mantindrà i es reforçarà en un futur. El secretari d’Estat ha defensat que el programa de l’Imserso és “crucial” i una “icona” en el país i ha reiterat que seria una “insensatesa” fer viatjar persones d’edat avançada enmig d’una pandèmia i amb l’objectiu de salvar el sector turístic. Álvarez ha elogiat d’altra banda la feina dels operadors quan van ajudar a més de 50.000 persones grans a tornar als seus domicilis en el moment que va esclatar la pandèmia, al març passat. Segons ha afegit, estava previst que el Consell de Ministres aprovés ho aprovés aquest dimarts.

Posteriorment, el govern ha assenyalat en un comunicat que la posada en marxa de les activitats comportarien centenars de milers de desplaçaments de persones majors de totes les procedències de l’Estat i que per la seva edat presenten una major vulnerabilitat, en un context epidèmic “sense precedents” i marcat per la “incertesa”. Segons l’executiu, la suspensió de la temporada 2020/21 de Turisme Social implicarà que la seva represa almenys fins a la tardor de l’any que ve, mentre que el programa de Termalisme podria tornar a començar entre la primavera i l’estiu del 2021, ja que es considera que no és estacional, és menys grupal i pot incorporar amb major facilitat protocols de seguretat, control i seguiment. La primera interrupció del programa es va produir al març d’aquest any i es va prorrogar posteriorment fins al 30 de juny.

Nou comentari