El govern espanyol ha aprovat aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari la pròrroga fins al 30 de setembre dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i de la prestació per cessament d’activitat d’autònoms. Les dues mesures vencien el pròxim dimarts, 30 de juny, i s’allargaran tres mesos més després que els ministeris de Treball i Seguretat Social tanquessin ahir acords amb els agents socials. Pel que fa als ERTO, les empreses que s’hi acullin no podran fer hores extres ni contractar o subcontractar plantilla per fer la mateixa feina que els treballadors afectats.

El text també facilita la transició d’ERTO de força major als de causes organitzatives i productives. També inclou una nova figura d’expedients temporals per les empreses afectades per un brot de covid-19, que podran recórrer als ERTO de força major amb exoneracions del 80% per a empreses de menys de 50 treballadors i del 60% per a les grans. El decret manté requisits dels anteriors com el manteniment de l’ocupació durant sis mesos.

La portaveu del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha dit en roda de premsa després del Consell de Ministres que les empreses i els autònoms “surten més protegits” i ha afirmat que el diàleg social és un exemple que “quan s’aixeca la mirada més enllà d’interessos legítims s’aconsegueixen resultats beneficiosos per a cada part”. “Creiem que aquest és el camí que els ciutadans ens estan demanant”, ha remarcat Montero, que ha insistit: “Més política útil, menys soroll i menys crispació”.

Condicions dels ERTO

L’acord inclou diferents exoneracions per a les empreses segons la seva mida i el grau de reactivació de l’activitat. Les que tenen un ERTO de força major parcial amb menys de 50 treballadors tindran una exoneració del 60% de les cotitzacions socials del personal activat en els mesos de juliol, agost i setembre i del 35% per als treballadors que continuïn suspesos. Per a les empreses de 50 o més treballadors, les exempcions seran del 40% per als empleats activats i del 25% per als que encara estiguin inclosos en l’ERTO. En el cas de les empreses que estan en una situació d’expedient temporal de força major total passaran a una figura anomenada “ERTO de transició” fins al 30 de setembre. Les companyies que encara no puguin obrir i que tinguin menys de 50 treballadors, s’estalviaran un 70% de les cotitzacions el mes de juliol, un 60% durant l’agost i un 35% al setembre. En canvi, per les companyies amb una plantilla de més de 50 persones, les exoneracions seran del 50% al juliol, del 40% a l’agost i del 25% al setembre.

Prestació per a autònoms

La prestació per cessament d’activitat se substitueix per una nova ajuda amb condicions més flexibles. Els treballadors per compte propi hi podran accedir encara que es mantingui l’activitat amb la condició que la facturació hagi caigut -entre juliol i setembre- en un 75% en relació amb el mateix període de l’any passat. Els ingressos dels beneficiaris hauran d’estar per sota de l’1,75 del salari mínim interprofessional (uns 1.662 euros). Els preceptors tindran exempcions en les quotes de la Seguretat Social durant tres mesos més. El mes de juliol serà del 100%, a l’agost del 50% i al setembre del 25%. També es posarà en marxa un nou subsidi per a autònoms de temporada -de juliol a octubre-.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa