MónTerrassa
La Generalitat confirma que demanarà que Terrassa passi a fase 3 la setmana vinent
  • CA

La Generalitat demanarà que les regions sanitàries de Barcelona i Lleida passin a la fase tres la setmana que ve. Segons han explicat fonts de Presidència, aquest dilluns se celebrarà una reunió del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) que aprovarà que les dues zones canviïn de fase i no hagin d’esperar set dies més i ho sol·licitarà al Ministeri de Sanitat.

El Govern ha pres la decisió després que divendres Salut ja avancés que farien la petició perquè les zones pesessin a la tercera etapa abans del cap de setmana si l’evolució de la pandèmia era l'”esperada”. Fonts de Presidència han explicat que un cop aprovat aquest dilluns, esperen que es pugui fer efectiu el proper dimecres o dijous. Les mateixes fonts han indicat que quan estigui decretada la fase 3 a tot el país, el cap del Govern procedirà a tancar “immediatament” la fase i donant pas a la “nova normalitat” regulada pel Procicat i el Govern.

De fet, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la reunió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els líders autonòmics per reclamar que tot el país estigui a la tercera fase i s’acabi l’estat d’alarma. Si això passa, Torra ha argumentat que s’entrarà en un “temps excepcional”. Ha descartat dir-ne “nova normalitat” per no tornar a “velles normalitats” sinó a “nous futurs”. Torra ha tornat a lamentar l’estat d’alarma “centralista” i “centralitzador” i ha dit que no hauria d’haver existit “mai”. Torra ha dit que cal analitzar les lliçons apreses per no repetir “errors” i “avançar”.

Ha destacat que la gestió del govern espanyol amb la covid-19 ha anat “tard”, “lent” i que no es pot tornar a repetir un “155 sanitari”. També ha criticat que les reunions de Sánchez amb els presidents autonòmics han estat “monòlegs” i que caldria treballar de manera més “horitzontal i transversal”. També expressat que la informació a la ciutadania és “bàsica” i que ha de ser “fidedigna, fiable i contrastable”. Finalment, ha reconegut que la gestió de les residències de gent gran “es podia haver fet millor”. Com a propostes, Torra ha parlat de “reformes estructurals” en el sistema de salut, avançar cap a la integració social i sanitària “real” dels espais residencials i acabar amb l’infrafinançament “crònic” del sistema sanitari. Torra ha insistit que Catalunya necessita 15.000 MEUR per no tenir un Govern “asfixiat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa