MónTerrassa
Antigues fonts de xarrup a Terrassa
  • CA
Una de les primeres fonts de xarrup, al passeig Comte d'Egara
Una de les primeres fonts de xarrup, al passeig Comte d’Egara | Baltasar Ragon / AMAT

Entre les imatges que amb el pas dels anys han desaparegut dels espais públics hi ha les fonts que hem anomenat de xarrup, per la forma en què hom havia de veure l’aigua. Tal i com recorda Joaquim Verdaguer en el seu blog, funcionaven apretant un botó, situat a la part de dalt o a la de baix, i en funció del tipus, s’apretava amb el peu o amb la mà. S’han batejat amb el nom xarrup perquè l’aigua brollava cap amunt, i el xarrup era el so que feia la gent a l’empassar-se-la.

D’aquelles fonts en queden però, exemples, a molts patis d’escoles i, en certa forma, als hospitals, on hi ha instal·lacions similars a molts passadissos de planta per a permetre que malalts i visitants no tinguin la gola seca. Potser una de les més famoses de Terrassa i de les més conegudes era la que es trobava al Passeig del Comte d’Ègara, que després es va traslladar a una cantonada, a la placeta propera al pont, on avui hi ha l’entrada a les urgències de Mútua. Era molt utilitzada, per a veure i per a jugar. En realitat per a mullar als companys i fins i tot a la gent que passava.

Entre les imatges que amb el pas dels anys han desaparegut dels espais públics hi ha les fonts que hem anomenat de xarrup, per la forma en que hom havia de veure l’aigua. Funcionaven apretant un botó, situat a la part de dalt o a la de baix, i en funció del tipus, s’apretava amb el peu o amb la ma. Les hem batejat amb el nom xarrup perquè l’aigua brollava cap amunt, i és el so que feia la gent a l’empassar-se-la. D’aquelles fonts en queden però, exemples, a molts patis d’escoles i, en certa forma, als hospitals, on hi ha instal·lacions similars a molts passadissos de planta per a permetre que malalts i visitants no tinguin la gola seca.

Potser una de les més famoses de Terrassa i de les més conegudes era la que estava al Passeig del Comte d’Ègara, que després es va traslladar a una cantonada, a la placeta propera al pont, on avui hi ha l’entrada a les urgències de Mútua. Era molt utilitzada, per a veure i per a jugar. En realitat per a mullar als companys i fins i tot a la gent que passava

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa