MónTerrassa
Les Fonts Solidaria: “La Covid ha incrementat les famílies vulnerables al barri”
Equip de voluntaris de l'associació Les Fonts Solidària
Equip de voluntaris de l’associació Les Fonts Solidària | Cedida

!--akiadsense-->

Un novembre d’ara fa nou anys, des de l’Església Baptista del Vallès va néixer una iniciativa arrelada al barri de Les Fonts. Amb la seu al carrer de l’Església, 3, apareixia l’organització sense ànim de lucre Les Fonts Solidaria, amb una missió clara: fomentar la solidaritat a la societat, i en concret, dins del barri. Tot i que la major part del voluntariat forma part de persones a l’entorn de la comunitat religiosa, l’associació es mostra oberta a tothom, “no estem gens tancats a rebre ajuda. No preguntem sobre edats, gèneres, procedències o religions, l’únic que necessitem són ganes de treballar pels altres”, asseguren.

L’entitat s’ha anat enfortin amb els anys i és ara un referent al barri. Actualment, treballen amb quatre grans projectes interrelacionats. Alimenta -el més important- que es dedica mensualment a repartir aliments i productes de primera necessitat a famílies derivades dels Serveis Socials de Terrassa i Sant Quirze; Entre Tots, un porjecte que busca la col·laboració de tots els veïns per la recollida de roba, productes de higiene i d’aliments; Petits, el projecte social que involucra als infants de les famílies acollides al projecte Alimenta i a nens i nenes del barri; i finalment, Fem Poble, que es base en la participació en esdeveniments populars del barri i del poble, amb activitats pels més petits, per donar a conèixer l’associació i els seus projectes. Especial il·lusió els fa la campanya “Nadal entre tots” amb la qual es lliga el projecte alimenta amb Petits, per traslladar l’alegria del Nadal als infants.

Tanmateix, tots els projectes i activitats previstos per aquest any han quedat alterats per l’aparició de la pandèmia. Món Terrassa ha parlat amb membres de Les Fonts Solidària perquè expliquin com estan vivint aquests dies de crisi sanitària i també econòmica, quines són ara les seves prioritats i com veuen la situació al barri de Les Fonts.

Malgrat la Covid heu decidit no anul·lar les portes obertes. Però aquest any no podran ser presencials… com heu decidit organitzar-les?

Les portes obertes formaven part de les nostres activitats puntuals principals de cada any, ja que és un temps on preparem activitats per als més petits i famílies de tot el barri al nostre local. Aquest any estem dedicant els esforços que dedicaríem a preparar les activitats, a obrir-nos un camí dintre les xarxes socials i poder arribar més lluny de fins on ho hem fet fins ara. Esperem l’any que ve tornar a peu de canó i poder preparar activitats i jocs per als petits i poder interactuar cara a cara que és el que més ens agrada a tots. Sempre respectant totes les recomanacions de sanitat.

I perquè creieu que cal continuar fent-les?

És important fer-les per donar-se a conèixer al poble i poder compartir amb ells els nostres projectes. La millor eina de difusió és el boca orella, però ara ho serà el “missatge a missatge”.

Com us ha afectat com entitat, tota la situació generada per la pandèmia?

Des del primer moment vam aplicar els protocols i les mesures d’higiene implementades pel Departament de Sanitat i ens hem adaptat a totes les noves exigències. En el nostre dia a dia dins de l’Associació, també hem limitat algunes activitats per no posar en risc la salut dels voluntaris ni la de les famílies que atenem. En primer lloc, hem reduït el nombre de voluntaris que col·laboren en les tasques de preparació de les cistelles i a l’hora de l’entrega. Aquell dia, el de l’entrega de les cistelles a les famílies, aprofitàvem per servir un esmorzar i asseure’ns a xerrar, a escoltar i a compartir amb les persones que venien a buscar la seva cistella. Malauradament, a causa de la situació generada per la Covid em deixat de fer aquesta part més social de l’entrega d’aliments. De la mateixa manera, hem hagut de canviar la manera de entregar la roba: abans la triaven ells mateixos de una taula que ubicàvem al local. Ara, però, fem paquets amb roba pre-seleccionada segons les seves demandes i els hi ensenyem personalment i decideixin endur-se-la o no.

I en l’àmbit de la visibilització d’activitats?

Les nostres activitats dels projectes Fem Poble i Entre Tots, van ser anul·lats completament aquest any. No volíem posar en risc la salut de cap persona. Ara, però, estem redirigint els nostres esforços a crear una comunitat on-line tant a Facebook com a l’Instagram des d’on ens estem donant a conèixer i fomentem la col·laboració dels veïns amb l’Associació.

HI ha hagut menys recaptació?

Aquest any hem tingut menys recaptació d’aliments d’altres entitats. Aquestes organitzaven activitats i aprofitaven per recollir entre els assistents aliments per a la nostra associació. Malauradament, degut a l’aturament d’aquest tipus d’activitats hem deixat de rebre aquestes col·laboracions.

Heu detectat noves necessitats?

Com entitat d’acció social hem rebut dades que mostren un increment exponencial del nombre de famílies que necessiten ser ateses per cobrir necessitats bàsiques, entre elles l’alimentació. Això ens ha portat a reorganitzar-nos per poder tenir més capacitat d’admissió de famílies, pre-covid eren 26 famílies, i ara en són 30.

La Covid us ha fet canviar les prioritats?

No, els valors i projectes segueixen estan intactes. Només ens hem hagut d’adaptar en les formes, mantenint el mateix contingut de valors i principis. El nostre lema sempre ha sigut “fa més feliç donar que rebre” i això no hi ha virus que ho canviï.

Com veieu la situació al barri? Han canviat les necessitats o perfils de persones ateses?

La situació en els darrers anys i, especialment en aquests últims mesos, ha canviat perquè hi ha hagut un augment del nombre de persones en situació de vulnerabilitat. El perfil de les persones que atenem sempre ha sigut i és molt variat: famílies monoparentals, persones emigrants que no tenen feina o la tenen molt precària, persones sense cap tipus de formació o que per edat tenen molt difícil l’accés al mercat laboral…

Parlem del futur. Quin són els reptes que té sobre la taula Les Fonts Solidaria?

Estem posant-nos en contacte amb d’altres entitats del barri i associacions per poder detectar noves i més necessitats del barri, amb la voluntat d’ajudar-los en la mesura de les nostres capacitats. Ho entenem com una sinergia: entre tots ens podem coordinar per ser d’ajuda a les famílies que més ho necessiten.

Activitat un Nadal entre tots de l'associació Les Fonts Solidaria
Activitat un Nadal entre tots de l’associació Les Fonts Solidaria | Cedida

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa