MónTerrassa
El fons notarial de Terrassa estrena nou catàleg actualitzat i online
  • CA
Contracte d’aprenentatge de l’ofici de sabater (01/09/1238) | ACVOC-AHT: 5/1 Districte Notarial de Terrassa, Terrassa, Bertran acòlit, Protocols, capbreu de 1237-1242

!--akiadsense-->

Busqueu persones de fa segles? Voleu saber com vivien i amb qui vivien? Ja és possible navegar en un mar d’informació autèntica més gran de l’arxiu, el fons notarial de Terrassa, amb més de 2.900 registres. El fons notarial de Terrassa, ara actualitzat i online, és important perquè conté tota mena d’actes i contractes que poden ser objecte d’escriptura en forma pública, amb autorització del notari. Ara mateix, ja es poden consultar més de 4.000 volums corresponents només a Terrassa entre els segles XIII i XX.

Els protocols notarials, per facilitar la recuperació d’informació, incorporen índexs on figuren els actors principals de l’acte jurídic i en alguns casos, un breu resum de l’operació. Els protocols incorporen índexs des del segle XVI. Els protocols han rebut diversos noms amb el pas del temps, com ara capbreu, manual o simplement llibre. A part dels protocols trobem altres registres, com els llibres comuns, i registres especials. A Terrassa només se’n produïren per a testaments i capítols matrimonials, i en alguns casos per a inventaris i encants.

Cal destacar que els notaris de Terrassa, majoritàriament, exerciren també a diverses poblacions d’una àmplia rodalia (Viladecavalls, Rubí, Sabadell, Sant Cugat, Martorell, Olesa, etc), en virtut de la seva titulació com a notaris per autoritat reial. Però també es conserven protocols, capbreus i altres registres especials de diverses poblacions i institucions eclesiàstiques d’arreu de Catalunya. Al llarg de la història, els notaris de Terrassa han produït, conservat, inventariat i transmès l’arxiu notarial, juntament amb el fons de la batllia, els processos judicials, el fons de la Universitat de la vila de Terrassa, el de la Universitat forana, el de les confraries menestrals i els d’altres institucions terrassenques.

A més de documentació financera, un altre objecte d’interès ha estat i és la família i la societat, amb temes com ara les biografies personals, les relacions entre els grups socials, els estils de vida, les afeccions i, en definitiva, la vida quotidiana i la mentalitat, que troben la font d’informació més profitosa en documents notarials com els capítols matrimonials, la documentació testamentària, els inventaris o els encants.

Accedir al fons notarial de Terrassa

Caplletres cares dibuixades. | ACVOC-AHT: 5/1 Districte Notarial de Terrassa, manual 1748 del notari Fèlix Gusí, f. 373

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa