MónTerrassa
FGC fa una prova pilot de recolzadors d’esquena a les andanes
  • CA
Recolzadors ’25º’ a l’estació de Provença | FGC

!--akiadsense-->

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, posen en marxa avui una prova pilot basada en la instal·lació de recolzadors d’esquena per a què els usuaris els utilitzin durant les esperes a les andanes de les estacions. Els recolzadors, anomenats ‘25º’ i que ja es troben a l’estació de Provença, permeten reposar l’esquena i generen una posició corporal més equilibrada, còmoda i saludable.

25º han estat dissenyats per Antonio Bustamante, professor d’ELISAVA, i per Marc Llagostera, Alumni de l’Escola i dissenyador industrial, i són suports antroposomàtics que provoquen una postura més còmoda. La proposta és fruit de la recerca prèvia en què alumnes i tutors d’ELISAVA han analitzat en profunditat el user experience dels recolzadors.

!--akiadsense-->

Per la seva estructura, que fa que en recolzar-hi l’esquena l’usuari relaxi els músculs de banda i banda de l’espina dorsal, el suport reorganitza la tensió de la musculatura paravertebral per induir una postura equilibrada i millorar la flexibilitat del tronc. El suport parteix dels 25 graus de la part superior i s’adapta al cos a través d’una inclinació variable que s’ha establert després de realitzar estudis en persones d’edat i complexions variades.

La prova pilot s’emmarca en el conveni de col·laboració entre FGC i ELISAVA per treballar conjuntament en el projecte d’I+D+I de nous suports per a l’espera a les andanes d’FGC.

L’estació de FGC de Provença, escenari de la prova pilot

Els recolzadors, que ja es troben avui a l’estació de FGC de Provença, són unes peces metàl·liques de color blau, fixades a la paret. La instal·lació ocupa un espai mínim i no representa un obstacle per al desplaçament per l’andana ni per usuaris amb visió reduïda.

Els passatgers que vulguin poden utilitzar la instal·lació, que també consta d’un mural realitzat per ELISAVA que explica als usuaris com utilitzar els recolzadors i que fa èmfasi en els beneficis saludables que té el seu ús.

FGC i ELISAVA, capdavanters en innovació ergonòmica

En cas que els prototips passin les proves pilot, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya serà el primer operador a incorporar el nou mobiliari a les seves instal·lacions.

Per ELISAVA, el projecte 25º s’emmarca en el conveni de col·laboració que l’Escola realitza amb l’entorn empresarial i institucional amb l’objectiu d’aportar-los valor afegit a través de projectes d’innovació i investigació centrats en l’enginyeria, la creativitat i el disseny.

FGC i ELISAVA volen promoure així la cooperació i impulsar un projecte conjunt que pugui beneficiar, d’una banda, els clients que es desplacen habitualment amb FGC, i d’altra banda, la innovació i la investigació vinculades al disseny del mobiliari urbà.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jo mateix a novembre 21, 2017 | 12:22
    jo mateix novembre 21, 2017 | 12:22
    Aquesta empresa de tenir amics, perquè vendre recolzadors d'esquena és última tecnologia. Segur que en tenen la patent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa