MónTerrassa
El recollidor de femtes, un vell ofici de Terrassa
  • CA

He anat recollint, de persones grans, records sobre oficis o feines curioses de la Terrassa d’abans. Un ofici que ha desaparegut totalment dels carrers de Terrassa és elrecollidor de les deixalles de les cavalleries, i és que llavors la majoria de les cases que vivien del camp tenien un macho o un burret i a més tot el transport dels comerços i de les fàbriques es feia amb carros tibats per cavalls, fet que produïa una gran quantitat de deixalles que calia retirar d’uns carrers que la majoria eren encara de terra.

Aquest utilitzava una mena de paleta gran per recollir les femtes i s’ajudava d’un cabàs per recollir-les i, un cop ple, el buidava en un carret tibat per un burro. Del que desprès en feia de tot el que havia recollit no se’n sap res del cert, però és de suposar que si no es feia servir per adobar algun jardí municipal (ben escassos en aquells anys), algú li deuria comprar ja que no queda clar que aquest ofici fos un servei municipal.

Cal dir que moltes vegades aquesta feina la feien les mateixes veïnes dels carrers, que recollien les femtes per adobar les plantes dels seus patis o dels testos dels balcons, ja que llavors d’adob artificial no n’hi havia. “Malauradament, avui del carrer només es poden recollir deixalles i xiclets enganxats al terra i també tiquets del pàrquing de les zones blaves i les enganxines de la grua municipal, entre d’altres coses que ens ha portat la modernitat”, expliquen algunes d’aquestes persones que ens expliquen els seus records.

Nota: Aquests records són personals i de gent ja bastant gran i potser que continguin algun error.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa