MónTerrassa
Farmacèutics i Actuavallès col·laboren per frenar l’elevat diagnòstic tardà del VIH
  • CA
ss

!--akiadsense-->

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Sida, 1 de desembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’associació Actuavallès llancen una campanya conjunta per promoure la realització de proves de VIH amb el lema: “Nosaltres ja ho sabem. Ara hi faltes tu”. Amb aquest lema, la campanya busca interpel·lar aquella població amb una baixa percepció de risc respecte al VIH per tal de fomentar la detecció precoç del VIH entre la població general. Es tracta d’una acció coordinada a través de l’agrupació Prueba de VIHDA, de la que l’associació Actuavallès n’és membre, i des de la qual s’han ajuntat esforços d’associacions i Col·legis de Farmacèutics de sis comunitats autònomes, arribant a gairebé 7.000 farmàcies de tot el territori estatal.

En què consisteix la campanya?

La Campanya també busca trencar amb l’estigma i la discriminació relacionats amb el VIH, ja que és important normalitzar la realització de la prova del VIH com a forma de cuidar la nostra salut sexual i conèixer la realitat de les persones que tenen VIH avui en dia. Alhora, els tractaments actuals permeten tenir una bona qualitat de vida i, a més, eviten que es pugui transmetre el virus.

Per a la promoció de la campanya s’han distribuït cartells a les prop de 550 farmàcies de les comarques del Vallès Oriental, Occidental i el Bages, s’han llençat diferents missatges a través de les xarxes socials i Actuavallès ha realitzat una formació específica sobre la Prova del VIH dirigida a totes les farmàcies comunitàries d’aquest territori. Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, apunta que, “davant el moment difícil actual en què ens trobem, la xarxa de farmàcies continua compromesa amb el que és la seva raó de ser: oferir el millor servei a la societat participant de forma activa i col·laborativa amb tota iniciativa que incideixi sobre el medicament i sobre la salut de la població”. I afegeix: “La implicació dels farmacèutics en la detecció precoç del VIH és un bon exemple d’aquesta actuació en benefici de les persones”. Miquel Alguersuari, vicepresident de la Junta d’Actuavallès, emfatitza que “cal trencar barreres per apropar la prova del VIH a les persones heterosexuals, aquestes, mostren més desconeixement sobre el VIH i, en conseqüència, vénen menys a fer-se la prova i es diagnostiquen més tard”.

El 38% de casos diagnosticats de VIH a les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental i del Bages el 2019 es van donar de forma tardana

A Catalunya, hi ha un percentatge elevat de diagnòstic tardà que es manté al voltant del 36%, percentatge que superen lleugerament les comarques del Vallès i del Bages, on el diagnòstic tardà es situa en el 38%. Del total de casos de VIH diagnosticats al Vallès Occidental, Vallès Oriental i Bages l’any 2019, es van diagnosticar de forma tardana un 38% dels casos, dels quals la immensa majoria d’aquests, un 82%, eren casos de diagnòstic tardà avançat, és a dir, persones que el seu estat de salut ja estava molt deteriorat. Una persona que és diagnosticada de forma tardana pot veure agreujat el seu estat de salut encara que no tingui símptomes i pot estar transmetent el virus a les seves parelles sexuals sense saber-ho.

Si hem tingut relacions desprotegides i desitgem fer-nos la prova del VIH, la podem sol·licitar:

– Al nostre metge de família

– A les farmàcies que ofereixen el servei de la prova ràpida del VIH on, en mitja hora obtindràs el resultat, i a totes les farmàcies a través de l’autotest del VIH, una prova que pots realitzar-te tu mateix/a a casa mitjançant una punció dactilar.

– A Actuavallès, de forma gratuïta a través de la prova ràpida del VIH. La prova és anònima i confidencial i una tècnica t’acompanyarà en tot moment per resoldre els dubtis que puguin sorgir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa