MónTerrassa
Un fàrmac provat en ratolins redueix en més d’un 90% un tumor pediàtric
  • CA

Un fàrmac provat en ratolins redueix en més d’un 90% el creixement del neuroblastoma, un tipus de tumor pediàtric. L’estudi, fet per investigadors del Vall d’Hebron en models de neuroblastoma en ratolí, ha provat que l’administració d’un nou fàrmac anomenat 4SC-205 és efectiu contra la proteïna KIF11, una proteïna necessària perquè les cèl·lules tumorals puguin seguir dividint-se. El neuroblastoma representa entre el 8% i el 10% de tots els càncers infantils i el 15% de totes les morts per càncer en nens. Els resultats de l’estudi, publicats a la revista Clinical and Translational Medicine, obren la porta a un nou tractament i permeten ara començar a dissenyar un assaig clínic per administrar 4SC-205 amb altres fàrmacs antitumorals.I és que l’estudi també ha analitzat l’efecte del fàrmac 4SC-205 en combinació amb d’altres que es fan servir actualment davant del neuroblastoma i en tots ells es va comprovar que el 4SC-205 potencia l’efecte antitumoral dels altres fàrmacs, donant així la possibilitat als oncòlegs pediàtrics de poder fer-lo servir en diferents combinacions.

“El coneixement generat en aquest projecte ens permet començar a dissenyar el primer assaig clínic amb aquestes noves combinacions”, afirmen els doctors Miguel Segura, investigador del grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència, i Anna Santamaría, cap del grup de Recerca Biomèdica en Urologia, i líders de l’estudi.

A més, a diferència d’altres inhibidors de KIF11, el fàrmac 4SC-205 es pot administrar de forma oral, fet que permet administracions més seguides, però amb dosis més baixes, millorant així la seva tolerabilitat i mantenint l’efecte antitumoral.

Els autors de l’estudi van fer servir models de ratolí generats a partir de tumors de pacients de Vall d’Hebron, mètode que representa la realitat dels infants amb neuroblastomes. “L’efecte del fàrmac en els nostres models de neuroblastoma en ratolí és molt contundent”, afirma Marc Masanas, investigador del grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència del Vall d’Hebron Recerca i primer autor d’aquest estudi.

A banda, el fàrmac també va ser eficaç atacant a metàstasis en el fetge i medul·la òssia, dos dels òrgans majoritàriament afectats per la metàstasis en neuroblastoma. L’estudi ha estat finançat pel programa LAB AECC, unes ajudes de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) destinades a grups emergents perquè consolidin les seves línies d’investigació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa